Labyrint – De darmen: Poep als medicijn

Array

Er zitten tien keer zoveel bacterien in onze darm als cellen in ons hele lichaam. De samenstelling van deze darmbacterien is bepalend voor onze gezondheid. Dik, ziek of depressief? Geef je darmbacterien de schuld! Een kuur met andermans poep kan uitkomst bieden. Een aflevering van Labyrint over de dierentuin in onze darm.

Zonder de darmbacterien zijn we ten dode opgeschreven. We hebben ze nodig om energie, vitamines en mineralen uit ons voedsel te halen. Tegelijk gebruiken de bacterien onze darmen als voedselgronden.

Elk mens heeft zijn eigen unieke samenstelling aan darmbewoners. Dit ecosysteem is zo stabiel dat zelfs een heftige antibioticakuur het nauwelijks aan het wankelen brengt. Toch wil dat niet zeggen dat het ook een gezond ecosysteem is. Het vermoeden groeit dat een aantal ziekten een directe relatie hebben met de opbouw van de bacteriepopulatie in de darmen.

In Labyrint praten wetenschappers over de mogelijkheden om met darmbacterien ziekten als de ziekte van Crohn, obesitas en suikerziekte aan te pakken. Zelfs depressies zouden wel eens een relatie kunnen hebben de aanwezigheid van ongewenste darmbewoners.

De meest radicale manier om van een ongezonde bacteriesamenstelling af te komen is een poeptransplantatie. Onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum brachten de poep van dunne donoren in de darmen van dikke proefpersonen. De dikke proefpersonen werden weliswaar niet meteen slank door één zo’n poeptransplantatie; wel verdween hun suikerziekte. Kunnen we in de toekomst een aantal ziekten genezen door onze darmen te ‘voeden’ met de juiste bacterien?

Niet alleen darmbacterien kunnen een genezende werking hebben. Ook wormen worden ingezet als medicijn. Sinds de omstandigheden waarin wij leven superhygienisch zijn geworden, hebben we steeds meer last van allergieen en auto-immuunziekten. Een teken van een zwak immuunsysteem? Of missen we gewoon onze oude darmbewoners, de wormen? Capsules met ‘gezondmakende’ wormeneitjes zijn al in de maak.

Labyrint neemt U mee op een bijzondere zoektocht naar onze oude vrienden in de darmen.

Kijk woensdag om 20:50 op Nederland 2!

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Napraatsessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.labyrint.nl

[iframe src=”http://embed.vpro.nl/player/?src=urn:vpro:media:program:11154420&skin=wetenschap” width=”465″ height=”261″ frameborder=”0″ scrolling=”no”][/iframe]

Recente artikelen