Resultaten onderzoek bespreken van seksualiteit met hart- en vaatpat..

Array

Zowel zorgverleners als patienten vinden het lastig om over het onderwerp seksualiteit te beginnen tijdens de behandeling of revalidatie van een CVA of hartaandoening. Dat blijkt uit een onderzoek dat het UMCG deed op verzoek van de Hartstichting.

Veel patienten ervaren veranderingen op het gebied van intimiteit en seksualiteit door hun hart- of vaatziekte. Dit kan komen door de emotionele en sociale impact van het krijgen van een hart- of vaatziekte, een verminderde doorbloeding door de ziekte en soms door bijwerkingen van medicijnen. Veel patienten hebben de behoefte om de gevolgen van hun aandoening of behandeling op het gebied van intimiteit en seksualiteit te bespreken. Patienten vinden dat het initiatief hiervoor bij de zorgverlener moet liggen. Dit wordt echter nog maar in beperkte mate gedaan door zorgverleners.

De meeste zorgverleners werkzaam in de CVA- en hartrevalidatie (68%) vinden dat zij verantwoordelijk zijn om seksualiteit met patienten te bespreken. Vrijwel alle zorgverleners vinden het ook gepast dit te bespreken als de patient er zelf over begint. Maar als de zorgverlener er zelf over moet beginnen, vindt 40% dit minder vaak gepast. Vier op de tien zorgverleners bespreekt seksualiteit regelmatig met patienten en minder dan 10 procent bespreekt het nooit.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er binnen de meeste instellingen geen beleid is geformuleerd voor het bespreken van seksualiteit. Er is meestal geen specifiek persoon verantwoordelijk voor dit thema.

Aanbevelingsrapport zorgverleners en nieuwe patientenbrochure ” De resultaten van het onderzoek” zijn samengevat in een handzame aanbevelingsrapportage speciaal voor zorgverleners. In deze korte rapportage staan aanbevelingen hoe zij seksualiteit beter bespreekbaar kunnen maken in de revalidatie en nazorg van mensen met coronaire hartziekten, hartfalen en CVA. De Hartstichting wil met dit rapport aandacht vragen voor dit vaak nog onderbelichte onderwerp in de zorg.

Het onderzoek heeft eveneens een bijdrage geleverd aan een nieuwe patientenbrochure over intimiteit en seksualiteit na een beroerte, uitgegeven door De Hart&Vaatgroep. Zorgverleners kunnen deze brochure gebruiken bij het bespreken van seksualiteit.

Meer informatie

* Download de rapportage Bespreken van Seksualiteit (pdf, opent in nieuw venster)

* Bestel hardcopy exemplaren (opent in nieuw scherm)
* Download de brochure ‘Intimiteit en seksualiteit na een beroerte’ (pdf, opent in nieuw venster)

* Bestel de brochure ‘Intimiteit en seksualiteit na een beroerte’ bij De Hart&Vaatgroep (opent in nieuw venster)

bron: Nederlandse Hartstichting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen