Zorg in de buurt topprioriteit

Array

Om zorg en ondersteuning in de buurt, de eerstelijnszorg, beter te organiseren moet de bekostiging en de organisatie van de zorg gewijzigd worden. Dat is wat minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten voorstellen in hun brief aan de Tweede Kamer. Voor het kabinet is zorg in de buurt een topprioriteit. In de loop van 2012 komen de bewindslieden met een uitwerking van maatregelen om meer zorg en ondersteuning in de buurt te realiseren.

Marian Kaljouw, voorzitter V&VN is blij met deze aanpak: ‘We hebben te maken met een toename van het aantal chronisch zieken, een krimpende arbeidsmarkt en stijgende kosten. Dat vraagt om een andere inrichting van zorg, waarin verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten een belangrijke rol spelen. Dit sluit aan bij onze beleidsvisie op eerstelijnszorg hebben aangegeven.”

Bekostiging
De Nederlandse Zorgautoriteit gaat de bekostiging van de eerstelijn tegen het licht houden. Nu komt deze bekostiging uit de AWBZ-zorg, de Zorgverzekeringswet en de WMO. De bewindslieven willen daarbij de inzet van wijkverpleegkundigen borgen. V&VN wil verpleging thuis uitwerken als een basisvoorziening wijkverpleging voor chronisch zieken en ouderen met gezondheidsproblemen. Binnenkort komt V&VN met de ervaringen van 10 proeftuinen rond deze basisvoorziening.

bron: Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen