Let’s Dance – eHealth loopt jaren achter op de maatschappij

Array

eHealth & Business: Katherina Martin Abello – Trimbos Instituut

De technieken van internet communicatie zijn al geïntegreerd in onze samenleving. Uitzondering daarop vormt de zorg. Terwijl die er al op voorbereid had moeten zijn. De woorden van minister Schippers over eHealth zijn aardig, maar de bezuinigingen gooien daarbij roet in het eten. eHealth levert besparingen op, dat is voor iedereen duidelijk. Maar waar blijft het dan?

Transitie in de zorg, daar moeten we nu per direct aan beginnen, volgens Abello. Indien er niet snel overgegaan wordt op eHealth dan lopen we vast. eHealth is niet  meer dan een hulpmiddel. Het kan bijdragen aan kwaliteit verbetering, effectiviteit verhoging en kosten besparingen. Daarbij komt er meer kwaliteitstijd beschikbaar voor de patient.

Daarom: “Let’s Dance” Laten we gewoon aan de slag gaan. Abello heeft de volgende stappen gepland:

Stap 1: Integreer eHealth in de zorg, match up met de sociale media en integreer die in de zorg
Stap 2: Stel de patient centraal, geef de patient de middelen voor zelfmanagement. De autonomie van de patient neemt toe, accepteer dat.
Stap 3: Samen innoveren, leer van de toegevoegde waarden van internet vanuit de samenleving.

De wereld leeft al in Web 3.0, de zorg zit nog tussen 1.0 en 2.0. De wereld is nieuw, nu de zorg nog!

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen