Geen nieuwe besmettingen met Klebsiella ESBL

Array

Er zijn geen nieuwe besmettingen met Klebsiella ESBL gevonden bij patienten van het Kennemer Gasthuis. De kamer op de IC die naar aanleiding van de besmettingen was gesloten gaat deze week weer open. Er zijn aanvullende maatregelen ingevoerd om de kans op een toekomstige besmetting te verlagen. Het ziekenhuis heeft inmiddels rapport uitgebracht aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het Kennemer Gasthuis sloot in het weekend van 8 en 9 oktober één van de kamers op de IC. Aanleiding hiervoor was een besmetting met Klebsiella ESBL bij 6 patienten die in deze ruimte waren verpleegd. Het ziekenhuis stelde vervolgens een onderzoek in naar de bron van de besmetting.

De besmettingen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door direct contact met personen of hulpmiddelen tijdens de ziekenhuisopname. Uit het onderzoek blijkt dat de patienten niet allemaal met dezelfde Klebsiella ESBL bacterie zijn besmet. Er is geen sprake van een uitbraak. Het blijkt dat gelijktijdig twee onafhankelijke, beperkte besmettingen hebben plaatsgevonden, waarbij in beide gevallen de bacterie van één patient is overgedragen naar twee andere patienten. In beide gevallen betreft het een beter behandelbare bacterie dan die dit voorjaar werd gevonden in het Maasstadziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft ook 20 (ex)patienten onderzocht op de bacterie. Geen van hen had de bacterie bij zich. Dat betekent dat de bacterie onder controle is.
Eén patient met Klebsiella ESBL ligt nog in een aparte kamer in het ziekenhuis. Deze patient is opgenomen vanwege andere klachten en is dus niet ziek door de bacterie. De andere patienten zijn ontslagen. Door de sluiting van 4 van de 12 bedden is de IC-capaciteit van het ziekenhuis niet in het geding gekomen.

“We zijn er snel bij geweest,” aldus Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter. “De inspectie heeft vorige week laten weten dat we goed handelen bij de aanpak van de bacterie. Dit incident heeft ons nóg alerter gemaakt op het belang van schoon en veilig werken. Het Kennemer Gasthuis blijft waakzaam op multiresistente bacterien. Iedere dag controleren de afdeling infectiepreventie en de arts-microbiologen of er bijzondere bacterien zijn bij patienten in het ziekenhuis. Daarnaast hebben we nu aanvullende maatregelen genomen. We kunnen een uitbraak in de toekomst helaas niet helemaal uitsluiten. Dat kan geen enkel ziekenhuis. Multiresistente bacterien zijn niet uit te roeien en zitten onder andere in de hele voedselketen. Het is de nieuwe werkelijkheid voor ziekenhuizen.”

Vragen?
Mensen die naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben kunnen deze stellen via [email protected].


Bron: Kennemer Gasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen