Libië: grootste ziekenhuis Sirte aangevallen

Array

Ook klinieken en ziekenhuizen zijn er niet veilig voor aanvallen. Vorige week bezochten Artsen zonder Grenzen hulpverleners de hevig bevochten stad aan de noordkust van Libie. Zij zagen de schade als gevolg van vuurgevechten op het belangrijkste ziekenhuis, het Ibn Sina ziekenhuis, en zorgden dat het ziekenhuis weer kon functioneren. Artsen zonder Grenzen roept de oorlogvoerende partijen in Libie onmiddellijk alle aanvallen op medische faciliteiten in de stad Sirte stop te zetten. Alle patienten moeten toegang hebben tot gezondheidszorg zonder dat ze moeten vrezen voor discriminatie of represailles.

Explosie en vuurgevechten
‘Het ziekenhuis werd onder vuur genomen en aangevallen,’ zegt Barbara Frederick, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen. ‘Een operatiezaal is als gevolg van een explosie verwoest en vrijwel alle ramen van het ziekenhuis zijn beschadigd. Vanwege de gevechten bivakkeren de patienten al enige weken in de gangen.’ In het ziekenhuis was het reeds enige weken niet veilig. ‘Vorige week liepen militairen het ziekenhuis in en uit, met hun wapens, terwijl ze patienten controleerden. We weten niet naar wie ze op zoek waren,’ aldus Barbara Frederick.

Ziekenhuis weer operationeel
Om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis zo snel mogelijk weer volledig operationeel te maken, heeft Artsen zonder Grenzen chirurgisch materiaal en 150.000 liter water aangevoerd en gezorgd dat er weer geopereerd kan worden in twee operatiezalen. Het ziekenhuis zat eerder zonder water en elektriciteit. Libisch medisch personeel dat net is aangekomen zal operaties uitvoeren. Veiligheid is echter cruciaal om alle patienten, tot welk ‘kamp’ ze ook behoren, om het recht op medische zorg te kunnen waarborgen, zoals ook bepaald in het internationaal humanitair recht.

Het grootste deel van de bevolking van Sirte is de stad ontvlucht. Sirte lijkt nu een spookstad. Maar duizenden burgers kunnen niet weg, door het gevechten in het noorden van de stad. Artsen zonder Grenzen is sinds 25 februari aanwezig in Libie en werkt op dit ogenblik in Bani Walid, Misrata, Sirte, Tripoli, Yefran en Zintan.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen