Vaker autisme bij laag geboortegewicht

Array

Bij baby’s met een geboortegewicht van 2000 gram of minder komen autismespectrumstoornissen vaker voor dan bij pasgeborenen met een meer gemiddeld geboortegewicht. Tot die conclusie komen Jennifer Pinto-Martin van de University of Pennsylvania e.a. na hun onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in Pediatrics van november 2011.
Meer dan 1100 kinderen met een geboortegewicht van minder dan 2000 gram zijn onderzocht op autismespectrumstoornissen op de leeftijd van 16 en 21 jaar.  Van deze kinderen kreeg 5 procent uiteindelijk de diagnose autisme. Normaal gesproken ontwikkelt 1 procent van de kinderen autisme.

Eerder onderzoeken toonden al verband tussen een laag geboortegewicht en het ontwikkelen van cognitieve problemen. Het is echter voor het eerst dat nu ook een verband met autisme wordt blootgelegd.  Volgens de onderzoekers  is het mogelijk dat cognitieve problemen het onderliggende autisme maskeren.

Het is voor het eerst dat de autismeprevalentie middels een definitieve diagnose prospectief is onderzocht bij kinderen met een laag geboortegewicht. De prevalentie van autismespectrumstoornissen in dit cohort is vijf keer hoger dan in de algemene bevolking.Om het verband goed te begrijpen en te bevestigen is vervolgonderzoek noodzakelijk, Er moet kritisch naar de resultaten van dit onderzoek worden gekeken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen