Eerste nieuwe blaas in Nederland met DaVinci SI robot

Array

In Rijnstate Arnhem heeft een patient een nieuwe blaas gekregen met een robot geassisteerde kijkoperatie. Een dergelijke operatie heeft nog niet eerder plaatsgevonden in Nederland. Rijnstate heeft hiermee een primeur. De operatie vond plaats op 13 oktober jongstleden. Rijnstate opereert sinds begin 2010 dagelijks met de DaVinci SI robot.

Gastoperateur
Speciaal voor het aanlegen van de nieuwe blaas met behulp van de robot is Dr. Magnus Annerstedt, uroloog van het Herlev Hospital in Kopenhagen overgekomen om uroloog Carl Wijburg te assisteren bij de ingreep. Annerstedt is een van de pioniers op het gebied van robot geassisteerde chirurgie. Als een van de weinige urologen in de wereld voert hij de totale operatie uit met de robot.

Nieuwe blaas
In Rijnstate is al veel ervaring opgedaan met robot geassisteerde kijkoperaties aan de prostaat en de nieren. Sinds het najaar van 2010 is gestart met het verwijderen van de gehele blaas met de robot. Daarnaast is Rijnstate het enige ziekenhuis in Nederland waar een urinestoma met behulp van de robot wordt aangelegd. Nu is voor het eerst met de robot een gehele blaas verwijderd en een nieuwe blaas gemaakt van een stukje dunne darm.

Voordelen voor de patient

Bij een kijkoperatie hoeft slechts een aantal kleine sneetjes in het lichaam van de patient te worden gemaakt. Door die sneetjes worden de operatie-instrumenten ingebracht: de operatie speelt zich ‘onderhuids’ af. Er hoeft dus geen snee meer gemaakt te worden in de onderbuik. Hierdoor heeft de patient minder bloedverlies en minder pijn na de operatie. Doordat de patient sneller herstelt is de opnameduur in het ziekenhuis ook meestal korter.

Operatie succesvol
De operatie is succesvol verlopen en naar verwachting kan de patient nog binnen een week na de operatie naar huis. Waar mogelijk zal deze nieuwe techniek in Rijnstate vaker toegepast worden.

Bron: Rijnstate Arnhem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen