Jellinek start avondbehandeling voor het stoppen met gebruik van alcohol en andere middelen

Array

Jellinek start per november 2011 met een intensieve avondbehandeling voor het stoppen met gebruik van alcohol, cannabis en andere middelen. Hiermee komt Jellinek tegemoet aan de vraag om buiten werktijd behandeld te kunnen worden, zodat clienten er gewoon bij kunnen blijven werken.

Veel intensieve behandelingen vinden uitsluitend overdag plaats en duren enkele maanden. Dit is meestal moeilijk te combineren met een baan. Jellinek heeft daarom een behandeling ontwikkeld die voornamelijk ’s avonds plaats vindt, in Amsterdam. Overdag kun je naar je werk en vanaf 17 uur start de behandeling. Stoppen met middelengebruik is belangrijk voor het behoud van je werk. En werk, of een andere zinvolle dagbesteding zijn weer belangrijk voor het volhouden van het stoppen met gebruiken. Daarom is deze nieuwe behandeling ook ontwikkeld.

De avondbehandeling is bedoeld voor mensen die werken en waarbij sprake is van matig tot ernstige verslavingsproblematiek, waarvoor poliklinische behandeling of internet behandeling onvoldoende intensief blijkt te zijn.

De avondbehandeling vindt twaalf weken gedurende de avonduren plaats. Tijdens de eerste zes weken verblijf je van 17 uur tot 8 uur de volgende ochtend in de kliniek van Jellinek in éénpersoonskamers. Dan start ook de leefstijltraining. Daarin leer je hoe je gedrag van problematisch middelengebruik kan veranderen. Deze training vindt één keer per week in de avonduren plaats en duurt twaalf weken. Een korte klinische opname van een week gaat aan de behandeling vooraf. Je stopt dan onder medische begeleiding met middelengebruik.

 

Meer zelfvertrouwen
In augustus en september vond een proef met de avondbehandeling plaats. Behandeling in de avonduren bleek een succes te zijn. Niet alleen omdat het behoud van werk voor de deelnemers belangrijk was. Men gebruikte tot voor kort vaak ’s avonds middelen. De korte periode van opname bij Jellinek ’s avonds bood hen op die momenten veiligheid, waardoor zij niet gebruikten. Het zelfvertrouwen van de deelnemers nam hierdoor toe. Ook is op verzoek van de clienten het programma uitgebreid. Men leert nog meer vaardigheden om geen middelen te gebruiken.

Over Jellinek
Jellinek biedt behandeling en zorg aan mensen met problemen rond verslaving. De organisatie is opgericht in 1909 als Medisch Consultatiebureau voor Alcoholisme. In de loop der decennia is Jellinek uitgegroeid tot de grootste verslavingszorginstelling in Nederland.  Jellinek werkt doorlopend aan verbetering van de behandeling van risicovol middelengebruik en streeft er naar dat clienten weer grip op hun eigen leven krijgen. Jellinek is onderdeel van Arkin, instelling voor verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen