Operatietechniek gynaecologie biedt uitkomst

Een buikoperatie is vaak erg ingrijpend. Maar afgelopen jaren zijn de chirurgische ingrepen enorm verbeterd. Sinds kort past het Jeroen Bosch Ziekenhuis een andere operatietechniek toe. Hierbij maakt men slechts één klein sneetje in de navel, om bijvoorbeeld een eierstok of baarmoeder te verwijderen. Zo zijn littekens na de behandeling niet te zien.

Vroeger maakte men bij buikoperaties één lange snee in de buik om toegang te krijgen tot de buikholte. De patient hield hier een groot litteken aan over. Ook de hersteltijd was relatief lang. Al tientallen jaren bestaat de kijkoperatie. Hierbij werken chirurgen met speciale instrumenten die via drie á vier kleine sneetjes in de buik worden ingebracht.Dit leverde veel voordelen op: minder pijn na de operatie en kortere hersteltijd. Voorlopig wordt de ingreep uitgevoerd door twee gynaecologen: Darinka Sykora en Brenda Pijlman.

 

Minder belastend
Sinds kort is er een kijkoperatie beschikbaar die nog minder belastend is: de zogenaamde Laparo-Endoscopic Single-Site surgery, kortweg LESS. Het JBZ is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze techniek toepast. Bij deze operatie maakt men ̩̩n klein sneetje in de navel. Door deze opening wordt een kort buisje Рde zogenaamde trocar- met daarin alle instrumenten naar binnen gebracht. Daarna blaast men de buik op met koolzuurgas. Zo ontstaat er een soort werkruimte waarna de operatie kan beginnen.

 

Brede doelgroep
Deze LESS-techniek is het alternatief voor standaard kijkoperaties bij chirurgie, urologie en gynaecologie. Het is een verdere verfijning van het concept minimaal invasieve chirurgie, waarbij zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan de buikwand. Dit is een van de speerpunten van het JBZ. De ingreep is geschikt voor een brede doelgroep. Specifiek bij gynaecologie wordt de operatie toegepast bij vrouwen die voorheen een kijkoperatie ondergingen, zoals sterilisatie, een operatie aan eierstokken, eileiders of baarmoeder.

 

Toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde van de operatie is vooral dat het een goed cosmetisch resultaat oplevert, waarbij het litteken onzichtbaar is. Dit is belangrijk voor jonge vrouwen met borstkanker en patienten met een genmutatie, die om deze reden hun eierstokken moeten laten weghalen. Ook heeft de patient na de operatie minder pijn. De herstelperiode duurt niet lang. Het verwijderen van de baarmoeder duurt ongeveer 90 minuten en sterilisatie nog geen half uur. De patient gaat meestal diezelfde dag naar huis. Na ongeveer een week kan iemand dagelijkse dingen weer oppakken.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

 

Recente artikelen