Wetenschappelijk onderzoek toont explosieve stijging van tanderosie

Array

Tanderosie onder kinderen in 12 jaar zelfs gestegen van 3% naar 42%
Weesp, 19 oktober 2011 – Tanderosie is het verschijnsel waarbij het beschermende tandglazuur van de tanden langzaam afslijt door direct contact met zuren uit eten en drinken. Dit gebeurt geleidelijk en is onomkeerbaar; weg is weg. Waar caries in de afgelopen decennia het grote probleem was onder met name kinderen, is tanderosie het nieuwe, explosief groeiende probleem.

Wetenschappelijk onderdoek
Recente onderzoeken tonen aan dat gemiddeld 30% van de Nederlanders last heeft van tanderosie. In 1998 toonde wetenschappelijk onderzoek van G.J. Truin nog aan dat bij 3% van de 12-jarigen erosie voorkwam. In 2002 toonden onderzoeken een stijging van dit percentage aan tot 24%. Uit onderzoeksresultaten in 2008 (H. El Aidi) bleek bij een eerste nulmeting dat erosie voorkwam bij 32% van de 12-jarigen. Dit aantal was in 2010 al opgelopen tot 42%.

Waar komt deze stijging vandaan?
Deze enorme stijging is te wijten aan de veranderde eet- en drinkcultuur ofwel onze nieuwe levensstijl. De huidige welvaart biedt een enorme keuze, overal is eten en drinken verkrijgbaar. Vaak in handige kleine verpakkingen en hersluitbaar, waarvan er makkelijk meerdere per dag genuttigd kunnen worden. We zijn de hele dag aan het eten en drinken, wat het risico op erosie vergroot. Uit onderzoeken blijkt dat dit eet-, drink- en snoepgedrag een duidelijke relatie heeft met tanderosie; erosie wordt mede bepaald door de frequentie en de contacttijd van het zuur in de mond. Bovendien is de smaakvoorkeur in de loop der jaren aanzienlijk veranderd van zoet naar zoet/zuur.

De grote boosdoener, zuur, is in toenemende mate in ons eten en drinken aanwezig is. Men realiseert zich vaak niet dat er veel zuren zitten in wat men eet en drinkt. Niet alleen in snoep (lollies etc) zitten veel zuren. Ook alle frisdranken, appelsap, cola en ijsthee in het bijzonder, sportdrankjes, fruit, fruitsappen, maar ook bijvoorbeeld babyvoeding bevatten een dermate hoge zuurgraad waardoor het tandglazuur oplost. Elk eet- en drinkmoment betekent een zuuraanval die de tanden aantast.

Wat kun je doen om tanderosie tegen te gaan?
– Zuuraanvallen door eten en drinken zijn niet te voorkomen, daarom is het belangrijk om er zo slim mogelijk mee om te gaan door bewust te eten en drinken. Een paar tips:
– Vermijd continue consumptie van zure voedingsmiddelen.
– Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag.
– Drink water of melk tijdens of na het eten. Water en calciumrijke voedingsmiddelen neutraliseren goed, waardoor glazuur sneller herstelt.
– Zuurhoudende dranken, zoals vruchtensap, nuttigen tijdens de maaltijd in plaats van tussendoor. Zo voorkomt u een extra zuuraanval op het gebit.
– Zuurhoudende dranken niet nippen of in de mond houden maar in een keer opdrinken.
– Stimuleer speeksel aanmaak door suikervrije kauwgum te kauwen.
– Poets je tanden met een zachte tandenborstel en poets pas een uur nadat je iets
gegeten of gedronken hebt, anders poets je je glazuur weg.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen