Albert Schweitzer ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis genomineerd voor Patiëntveiligheid Award 2011

Array

Het VMS Veiligheidsprogramma heeft de drie genomineerden voor de Nationale Patientveiligheid Award 2011 bekend gemaakt. Dit jaar kiest het publiek de winnaar. De partners van het VMS Veiligheidsprogramma organiseren deze jaarlijkse uitreiking van de Award voor toonaangevende initiatieven op het gebied van patientveiligheid.

De drie genomineerden zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis.

Uit 27 inzendingen kon het VMS Veiligheidsprogramma drie genomineerden kiezen. “ De keuze is gevallen op drie initiatieven die goed meetbaar zijn en waar daadwerkelijk sprake is van reductie van schade. ” Nu is de eer aan het publiek om te kiezen voor het beste initiatief.

Genomineerden op een rij
Het projectteam van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de gestandaardiseerde mortaliteitscijfers (HSMR) gebruikt als motor voor kwaliteitsverbetering. Na dossieronderzoek bij overleden patienten werd met behulp van de IHI Global Trigger Tool gekeken wat de top 5 was van de meest voorkomende en ernstige risico’s op patient schade. Twee onderwerpen uit deze top 5 sluiten aan bij de landelijke VMS thema’s, namelijk de Vitaal bedreigde patient en Ernstige sepsis. Opvallend is de significante afname van mortaliteit die sinds de invoering van het spoed interventie systeem (sinds 2007) en de implementatie van het ernstige sepsisprotocol (sinds 2010) zijn behaald.

Het Elkerliek ziekenhuis heeft met het project MOVe (Medicatie bij Opname Verifieren) op zeer zorgvuldige wijze het onderwerp medicatieverificatie opgepakt. Gestart is met een prospectieve risicoanalyse van het proces rondom ziekenhuisopname van de electieve operatieve patienten. Dit heeft geleid tot een aantal contextspecifieke aanbevelingen die gekoppeld zijn aan bestaande voorschriften en richtlijnen rond dit onderwerp. Vervolgens is een pilot uitgevoerd waarbij de apothekersassistente verantwoordelijk was voor het verifieren van medicatiegegevens bij 64 patienten tijdens het preoperatief spreekuur. Bij 38 patienten werden in totaal 55 discrepanties ontdekt. Het bijzondere is dat het projectteam een totaaloverzicht heeft gemaakt door te kijken naar de aanwezige risico’s in het proces, patienttevredenheid en dat er een businesscase is gemaakt om de haalbaarheid, van het invoeren van de verandering in het gehele ziekenhuis, te onderbouwen.

Bron: VMS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen