Lezing “Lang leve onze genen”: DNA-schade, kanker en veroudering

KNMG
Lezing KNMG, district VI Rotterdam e.o.
Mensen leven steeds langer. Met de toenemende welvaart, verbetering van de medische zorg, betere voeding en hygiene is de gemiddelde levensverwachting in Nederland sinds 1950 met zo’n 15 jaar toegenomen. Ouderdom gaat echter vaak gepaard met gebreken. Naast ouderdomskwalen te wijten aan slijtage, stijgt de frequentie van ziekten als kanker, diabetes, botontkalking en Alzheimer met de leeftijd.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat verouderen en verouderingsziekten voor een deel ontstaan door ophoping van schade aan het DNA, de drager van alle erfelijke eigenschappen. Het DNA loopt dagelijks in iedere cel van ons lichaam naar schatting 50.000 beschadigingen op door externe factoren zoals UV- en röntgenstraling en chemicalien, bijv. in voedsel en sigarettenrook en door onze eigen stofwisseling, waarbij o.a. bij de ademhaling zuurstofradicalen ontstaan.

Reparatiemechanismen werken beschermend, zij proberen de ontstane DNA-schade te herstellen, en daarmee kanker en verouderingsziekten tegen te gaan. De sleutel naar gezonder oud worden moet gezocht worden in het activeren van de reparatiemechanismen, het beïnvloeden van onze stofwisseling en bescherming tegen DNA-beschadigende invloeden. Aan de hand van onderzoek aan zeldzame aandoeningen met versnelde veroudering en/of kanker, muismodellen voor deze ziektebeelden en toepassing van ‘genomics’ technieken en bioinformatica worden veroudering, DNA-schade en langer gezond leven met elkaar in verband gebracht.

startdatum 16 november 2011
einddatum 16 november 2011
tijd 19.00 – 22.00 uur
locatie Het Koetshuis, Rotterdam
onderwerp Lezing “Lang leve onze genen: DNA-schade, kanker en veroudering accreditatie status Accreditatie aangevraagd

Programma:
19.00 uur
Ontvangst met koffie en thee
19.25 uur
Opening door avondvoorzitter/discussieleider: W.J. den Ouden, kinderarts, lid bestuur KNMG District VI 19.30 uur-20.15 uur
Prof.dr. J.H.J. Hoeijmakers, hoogleraar Moleculaire Genetica/Hoofd Instituut Genetica, Erasmus Universiteit Rotterdam: Lezing “Lang leve onze genen: DNA-schade, kanker en veroudering” 20.15-20.30 uur
Pauze
20.30-21.15 uur
Vervolg lezing
21.15 – 21.45 uur
Discussie
21.45 uur
Napraten met hapje en drankje

Accreditatie (algemene nascholing) is aangevraagd voor Cluster 1 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten), Cluster 2 (medisch specialisten) en Cluster 3 (sociaal geneeskundigen).

Aanmelding
U kunt zich aanmelden via email: dsb.rijnmond@planet.nl o.v.v. · naam
· woonplaats
· specialisme
· BIG-nummer
· Uw aanmelding dient uiterlijk 9 november binnen te zijn