Zorg bij beroerte in Canada gaat via internet

Array

Een Canadees woont in een dorp en wordt getroffen door een beroerte. Een ambulance vervoert hem naar een naburig klein ziekenhuis, met een CT scan en opgeleide professionals om dat apparaat te bedienen. Zij maken de scan en sturen  die via beveiligd internet op naar een centrum op honderden kilometers afstand. Zo’n centrum heet in Canada een ‘telestroke-center’. Het is 24 uur per dag bemensd door ervaren neurologen. Die stellen op basis van de scan en eventueel screen-to-screen contact met de perifere artsen vast, wat voor een beroerte heeft plaatsgevonden en wat de aangewezen behandeling is. De CVA patient blijft in de perifere kliniek. Deze laatste regelt ook de overplaatsing naar een revalidatiekliniek en/of  verpleeghuis. Verder houdt de kliniek zich ook bezig met preventie van beroertes door  patienten met verhoogd risico zoals TIA-patienten te monitoren en te voorzien van leefstijladviezen. De Canadese provincie Alberta is koploper op het gebied van telestroke service en bracht enkele jaren geleden haar Alberta Provincial Stroke Strategy uit. De provincie besteedde 42,5 miljoen canadese doillars om de telestroke van de grond te krijgen. Een recente evaluatie leverde op dat 1. de overlevingskans van CVA-patienten aanzienlijk toenam 2. besparingen aan vervoer en ligdagen aanzienlijk groter waren dan de genoemde 42,5 miljoen. Al deze kennis baseer ik op de afstudeerscriptie van nu nog medische student Emma van Bussel. Zij bezocht op mijn verzoek gedurende bijna drie maanden de chronische zorg van Alberta. Zij werkte gedurende twee weken in zo’n telestroke centerDe Canadese telestroke ervaringen zijn voor Nederland van belang. Ik schets een  perspectief zonder alle consequenties te overzien en na te denken over haalbaarheid. Alle Nederlandse ziekenhuizen zouden in het Canadese model hun CVA zorg kunnen behouden. De kennis en beslissingsbevoegdheid om diagnoses te stellen en therapieen te starten wordt geconcentreerd in pakweg zes ziekenhuizen. Die kennis komt via telestroke beschikbaar. Graag ontvang ik reacties van lezers die haan over gevolgen en haalbaarheid van dit model. Stuur je mail naar [email protected] De genoemde Emma van Bussel, onze Albertaanse collega’s en ondergetekende bereiden een wetenschappelijk artikel voor over het Canadese model.  De scriptie van Emma van Bussel (goedgekeurd door de Canades begeleiders) tref je aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘publicaties’ en dan scrollen naar rapporten.  Op 10 januari start onze Masterclass Geïntegreerde Zorg voor Chronisch  Zieken. Die gaat ook over zorg aan CVA-patienten. Surf naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Masterclassen’, lees de uitvoerige brochure en meld je aan. Zie hiervoor ook berichten elders in deze nieuwsbrief.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen