Flinke stijging zorglasten werknemers met hoge inkomens

Array

Aon Hewitt: werkgevers nauwelijks voorbereid op kostenstijging
Werknemers die meer verdienen dan 36.000 euro per jaar krijgen volgend jaar te maken met flink hogere zorgkosten, die met 500 euro per jaar kunnen oplopen. Op termijn zijn ook werkgevers veel meer geld kwijt, zo blijkt uit berekeningen van Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing. Met name bij bedrijven waar de lonen hoog zijn, kan de stijging in de tonnen lopen. Zij moeten rekening houden met een lastenverzwaring voor zorgkosten tot 35% ten opzichte van 2011.

Werknemers betalen, naast een nominale zorgpremie, ook een inkomensafhankelijke bijdrage. Dat bedrag is gebaseerd op wat ze verdienen, waarbij een inkomensplafond geldt van 33.427 euro. Het kabinet heeft nu echter besloten om dat bedrag, de zogeheten grondslag, op te schroeven naar 50.056 euro. Sinds 2006 is de maximale inkomensafhankelijke bijdrage per persoon met 33% gestegen (de maatregel voor volgend jaar inbegrepen).

Koopkracht
Volgens Aon Hewitt gaan vooral bedrijven met hogere inkomens de pijn voelen door de kabinetsmaatregelen. “In een onderneming waar iedereen boven de grens van 33.427 euro zit, kunnen de zorgkosten enorm oplopen. Bij een bedrijf met 1.000 werknemers praat je al snel over bedragen tot een half miljoen euro,” zegt Mario Hooglugt, Executive Director bij Aon Hewitt. “Dit heeft onherroepelijk effecten op de koopkracht en dus ook op de salarisonderhandelingen. Veel bedrijven zijn daar nog niet op bedacht.”

Nu betalen werknemers een bijdrage van 7,75% van hun inkomen. Dat percentage gaat volgend jaar weliswaar omlaag naar 7,10%, maar door de stijging van de grondslag gaan veel mensen het toch in hun portemonnee voelen. Wettelijk is het zo geregeld dat werknemers en werkgevers ieder de helft van de bijdrage bekostigen, maar op korte termijn zal de verhoging van de grondslag vooral werknemers treffen. Door flankerend beleid (verlaging van de WAO/WIA-premie) merken werkgevers er volgend jaar minder van.

Betrokkenheid
Volgens Hooglugt moeten werkgevers daarom nu al op het gebied van zorg het voortouw nemen, zodat ze de problemen voor zijn. “Werknemers gaan vroeg of laat hun hand ophouden bij hun baas. In plaats van platte salariscompensatie kan gerichte investering in zorg op lange termijn veel effectiever zijn. Werkgevers moeten daarom zelf met initiatieven komen, zodat zorg integraal onderdeel wordt van het bedrijfsbeleid. Door dit hoog op de agenda te zetten, kun je je mensen gezond en fit houden en rekening houden met hun belastbaarheid. Dat vergroot weer hun betrokkenheid.”

Rekenvoorbeelden: werknemers

Grafiek 1: rekenvoorbeeld wijzigingen inkomensafhankelijke bijdrage werknemers.

Aon Hewitt rekent voor dat iemand die nu 50.000 euro verdient, dit jaar een inkomensafhankelijke bijdrage betaalt van 7,75% over 33.427 euro (2.590 euro op jaarbasis) maal zijn belastingtarief. Volgend jaar wordt dat 7,1% over 50.000 euro (3.550 euro). Hoewel het percentage dus omlaag gaat, is hij dus toch meer geld kwijt, tot maximaal 500 euro per jaar.

Wie nu 35.000 euro verdient, betaalt op jaarbasis 2.590 euro (7,75% van 33.427 euro) maal zijn belastingtarief. Door de verlaging van 7,75% naar 7,1% is dat volgend jaar 2.485 euro. Maar wie meer dan 36.000 euro gaat verdienen, gaat de ophoging van de grondslag vroeg of laat voelen.

Rekenvoorbeelden: werkgevers

Grafiek 2: rekenvoorbeeld wijzigingen werkgeverspremie bij 1.000 werknemers.


Een werkgever met 1.000 mensen in dienst met een hoger inkomen dan 50.000, wordt door de verhoging van de grondslag flink op kosten gejaagd. Per werknemer bedraagt de toename bijna 1.000 euro per jaar. Voor de complete personeelssterkte komt dat neer op circa 1.000.000 euro per jaar.

Een bedrijf met werknemers die minder dan 36.000 verdienen zal voorlopig minder last hebben van de maatregel. Een bedrijf dat 1.000 mensen in dienst heeft met een gemiddeld inkomen van 30.000 euro, is nu jaarlijks 2.325.000 euro kwijt. Omdat de inkomensafhankelijke bijdrage omlaag gaat van 7,75% naar 7,1%, houdt dit bedrijf volgend jaar juist geld over. Voor de totale personeelssterkte bedraagt de inkomensafhankelijke bijdrage op jaarbasis 2.130.000 euro, een lastenverlichting van 195.000 euro. Dit bedrijf kan deze besparing wellicht al inzetten voor zorginitiatieven.

Over Aon Hewitt
Aon Hewitt is wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing. Het bedrijf adviseert organisaties bij het oplossen van complexe vraagstukken op het gebied van arbeidsvoorwaarden, talent management en daarmee samenhangende financiele uitdagingen. Aon Hewitt ontwerpt, implementeert, communiceert en beheert een breed scala aan oplossingen op het gebied van menselijk kapitaal, pensioenen, beleggingsbeheer, zorg, beloningen, verzekeringen en talentmanagement. Hiermee verhoogt Aon Hewitt het rendement op het belangrijkste kapitaal van organisaties: hun medewerkers. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 29.000 professionals in 90 landen.

Aon Hewitt is onderdeel van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 600 kantoren in meer dan 120 landen en heeft ruim 60.000 medewerkers. Meer informatie: www.aonhewitt.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen