Wat nodig is voor succesvolle integratie van innovatieve educatie middelen in Medicine 2.0

Array

Jan Vesseur – Inspectie voor de Volksgezondheid – Patientveiligheid

Vandaag maakt de inspectie bekend dat invoer van het EPD in 2013 door hen geeist wordt. Dit in het kader van veiligheid voor de patient. Dit is het nieuws waarmee Vesseur zijn lezing opent.

Organisatie structuur en cultuur zijn van invloed op ongelukken in de zorg. Ook persoonlijke fouten en overtreding van regels. Per jaar sterven er tenminste 2000 mensen in Nederlandse ziekenhuizen ten gevolge van incidenten. Vesseur stelt dat de serious gaming industrie zeker een bijdrage kan leveren bij het verminderen van incidenten. Hij slaat al een brug naar de volgende spreker, door te refereren aan de lessen van het ongeluk op Tenerife. Door het gebruiken van procedures is de veiligheid in de luchtvaart vergroot, de zorg kan daar een voorbeeld aan nemen. Standard Operating Procedures (SOP) zoals in het AMC pre- en postoperatief gebruikt, de Surpass procedure, dragen direct bij aan de verhoogde veiligheid voor de patient.

Vesseur pleit voor de invoering van teamtraining in de gezondheidszorg. Een andere parallel met de luchtvaart. Het OOGZiekenhuis Rotterdam wordt als voorbeeld gesteld, artsen en verpleegkundigen worden in vlucht simulatoren getraind op teamwerk.

Opvallend is dat Vesseur sociale media één van de innovatieve educatie middelen in de gezondheidszorg noemt. Dit kan worden ingezet om elkaar van risico’s en incidenten, en vooral de oplossingen op de hoogte te brengen. Uiteraard is serious gaming een ander middel voor educatie.

Management moet onderdeel zijn van het team in de zorg, daarop kan getraind worden middels gaming. Leiderschap van het management, durf van de professionals, teambuilding, een veiliger zorgstelsel en aan risico analyse zijn allemaal onderdelen waar serious gaming een bijdrage aan zou kunnen leveren. De rol van de IGZ zal hierin adviserend zijn, dit stimuleren en zelfs verplichtend op gaan leggen.

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen