Extra ogen en oren patiënten met kanker

Om de communicatie tussen patienten en zorgverleners te verbeteren zijn in meerdere ziekenhuizen ‘co-patienten’ actief. Co-patienten zijn vrijwilligers die de zorg en communicatie tijdens ziekenhuisbezoeken door de ogen en oren van patienten meebeleven. Zij kunnen ervoor zorgen dat patienten zich beter begrepen, gesteund, gerespecteerd en veiliger voelen. In hoeverre co-patienten bijdragen aan de verbetering van de communicatie tussen patienten met kanker en zorgverleners, wordt momenteel onderzocht. Patienten met kanker die een behandeling ondergaan gericht op genezing en zich bij de communicatie met zorgverleners willen laten ondersteunen door een co-patient, kunnen zich hiervoor aanmelden bij stichting ZoBeter.
Het co-patientschap is ontwikkeld door en voor patienten, familie en mantelzorgers en wordt uitgevoerd door stichting ZoBeter. “Mensen die te horen krijgen dat zij ernstig ziek zijn raken vaak van slag, net als hun familie”, zegt Etienne Tiessen van stichting ZoBeter. “Ze ervaren hoe moeilijk het is om alles te begrijpen en onder woorden te brengen, of alert te zijn op wat er allemaal gebeurt. Omdat co-patienten geen familie van patienten zijn, zijn ze minder emotioneel betrokken. Zij kunnen ervoor zorgen dat patienten zich door zorgverleners beter begrepen voelen, maar dat geldt ook andersom”, aldus Tiessen. Artsen willen goede, volledige informatie van patienten. Co-patienten kunnen patienten helpen om gesprekken met artsen goed voor te bereiden en de juiste vragen te stellen. Zij ontmoeten hun patienten in het ziekenhuis en laten ze tijdens het ziekenhuisbezoek ervaren hoe ze effectiever kunnen communiceren met zorgverleners en alerter kunnen zijn op wat er gebeurt. Co-patienten laten patienten de regie behouden en klimmen niet op de stoel van de behandelaars. Zij ondersteunen patienten vrijwillig omdat zij vaak zelf ziek zijn geweest, of een ziekte van dichtbij hebben meegemaakt en beseffen wat een co-patient toen had kunnen betekenen. Co-patienten worden in de praktijk door stichting ZoBeter begeleid. De patient kan een co-patient kiezen die het beste bij hem of haar past door eerst persoonlijk kennis te maken.

Patienten die een behandeling ondergaan gericht op genezing van kanker en zich bij de communicatie met zorgverleners willen laten ondersteunen door een co-patient, kunnen een aanmeldingsformulier aanvragen bij stichting ZoBeter. ([email protected] of Oudheusdensestraat 15, 5256ER Heusden) Meer informatie op www.youtube.com/zobeter.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door IQ healthcare, verbonden aan het UMC St Radboud te Nijmegen en wordt mede door Achmea, VGZ, MSD, Roche, Winvision en Vodafone Foundation mogelijk gemaakt.

Bron: ZoBeter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen