Nederland kan toe met minder ziekenhuizen en helft aantal SEH’s

Array

Door de toenemende en veranderende zorgvraag en de beperkte financiele middelen zullen ziekenhuizen in de toekomst steeds meer moeite ondervinden om nieuwe technologische mogelijkheden en goede kwaliteit van zorg te leveren. Het ziekenhuislandschap zal drastisch moeten veranderen. Minder complexe zorg moet niet meer in ziekenhuizen, maar in gezondheidscentra in de buurt worden geleverd. Complexe zorg moet worden geconcentreerd in een klein aantal ziekenhuizen. Hiervoor pleit de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in zijn advies Medisch-specialistische zorg in 20/20.

De Raad overhandigt vandaag het advies aan minister Schippers.

Dit vergezicht op het ziekenhuislandschap 20/20 ziet er volstrekt anders uit dan dat van nu en heeft ingrijpende gevolgen voor de ziekenhuizen. Er zijn dan nog maar enkele tientallen `algemene’ ziekenhuizen die een breed pakket van medisch-specialistische zorg aanbieden. Kleine ziekenhuizen moeten keuzes maken en een kleiner pakket gaan aanbieden. Zij zijn in 2020 onderdeel van een zorgnetwerk, samen met een groot algemeen ziekenhuis, met een aantal gespecialiseerde zelfstandige klinieken en met een gezondheidscentrum in de wijk. Deconcentratie van medisch-specialistische zorg moet voorrang hebben. Alleen de grote algemene ziekenhuizen en de universitaire medische centra beschikken nog over een spoedeisende hulp afdeling (SEH).

Complexe medische ingrepen worden geconcentreerd in enkele ziekenhuizen. Maar de zorg voor chronisch zieken gaat juist de samenleving in: dichtbij de patient in gezondheidscentra. Medisch specialisten werken ook in deze centra, naast de huisarts en de GGZ. Deze centra moeten ook 24/7 spoedhulp verlenen. Universitaire medische centra (UMC’s) verdelen onderling taken, maar werken ook veel meer dan nu samen met de grote algemene ziekenhuizen.

Afstoten van functies gaat niet vanzelf. Daarom stelt de RVZ voor dat het aangekondigde Kwaliteitsinstituut heel snel van start gaat met ambitieuze normen voor de kwaliteit. Omdat samenwerking tussen zorgaanbieders meer dan ooit noodzakelijk wordt voor de kwaliteit van zorg, zal de NMa minder stringent moeten optreden. Voor samenwerking moet niet gelden “nee, tenzij” maar “ja, mits”. De financiering moet kwaliteit en samenwerking bevorderen en niet productie en omzet. Daarom moeten de DBC’s (Diagnose Behandel Combinaties) plaatsmaken voor beloning van gerealiseerde gezondheidswinst. De spoedeisende hulp (de SEH-afdelingen van ziekenhuizen) moet wettelijk worden geregeld. Voor de `krimpregio’s’ (onder andere Zuid-Limburg) zal het kabinet specifieke maatregelen moeten nemen om de medische zorg op peil te houden.

bron: Raad voor de volksgezondheid en Zorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen