NVZ: RVZ-visie op acute zorg niet realistisch
ArrayDe NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) onderschrijft de conclusie van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat het ziekenhuislandschap de komende jaren gaat veranderen, maar is het niet eens met de visie op acute zorg. Het vandaag gepubliceerde RVZ-advies Medisch-specialistische zorg in 20/20 is in lijn met de verwachting en een logisch gevolg van de ontwikkeling naar spreiding en concentratie die de branche zelf heeft ingezet. De aanbevelingen en conclusies over spoedeisende hulp gaan voorbij aan regionale verschillen en gaan uit van te veel overheidsbemoeienis.
Veranderd zorglandschap
De branche heeft de ontwikkeling naar spreiding en concentratie zelf in gang gezet om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren en middelen doelmatiger in te zetten. De ziekenhuizen zijn nu intensief bezig om samen met andere partijen, zoals verzekeraars, andere zorgaanbieders en vertegenwoordigers van patientenorganisaties, invulling te geven aan deze ontwikkeling. Concentratie waar dat moet en spreiding waar dat kan, is daarbij het uitgangspunt. Zoals in het
RVZ-rapport wordt genoemd, zal dit onder andere tot gevolg hebben dat ‘streekziekenhuizen en gezondheidscentra een geïntegreerd zorgaanbod aanbieden met een frontoffice voor de patient’. Het rapport haalt dan ook enkele goede voorbeelden aan die in het verlengde hiervan liggen.
Spoedeisende hulp
De NVZ ondersteunt de in het rapport vermelde ketengedachte over acute zorg.
Er zijn immers al veel samenwerkingsverbanden tot stand gekomen tussen spoedeisendehulpafdelingen (seh) en huisartsenposten (hap). De NVZ is voorstander van verdergaande samenwerking omdat dit doelmatigheid en kwaliteit oplevert, maar geen enkele vorm van samenwerking zou als dwingend model moeten worden opgelegd. Voor elke regio is immers de situatie verschillend (bijvoorbeeld grote stad versus platteland). Het beste kan de regionale situatie worden ingevuld door het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Het zou in ieder geval niet door de overheid moeten worden opgelegd.
WBMV
Dit geldt ook voor het advies van de raad om de seh-functie van ziekenhuizen onder de werking van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV) te brengen. Dat is onnodig en niet realistisch. De WBMV gaat uit van verregaande overheidssturing om randvoorwaarden voor bijzondere zorg te garanderen. Binnen de acutezorgketen is de belangrijkste randvoorwaarde al voldoende door de overheid geregeld en wettelijk vastgelegd in het 45 minutenbereikbaarheidscriterium.
bron: ANP Pers Support