Diabetes medicijn Bydureon vanaf vandaag beschikbaar

Vanaf heden is Bydureon,  de eerste éénmaal wekelijkse behandeling voor diabetes type 2, op doktersrecept beschikbaar in Nederland. Eerder heeft farmaceutisch bedrijf Eli Lilly Nederland  van de minister van VWS al bericht gekregen dat Bydureon®, exenatide 2mg met verlengde afgifte, vanaf 1 oktober wordt opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem GVS.

 

Bydureon is de eerste GLP-1 receptor-agonist die slechts eenmaal per week per subcutane injectie wordt toegediend in combinatie met orale bloedglucose verlagende medicatie.

Bydureon verbetert de glykemische controle van volwassenen met  diabetes type 2, die onvoldoende gereguleerd zijn met gebruik van de maximale dosering van orale bloedglucose verlagende medicatie. Voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen, zijn:

  • er is sprake van fors overgewicht bij type 2 diabetes patienten, een zogenaamde BMI (Body Mass Index) groter dan of gelijk aan 35 kg/m2;
  • er is onvoldoende diabetesregulatie mogelijk met de combinatie metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare doseringen;
  • de patient gebruikt geen insuline;
  • het eerste recept moet door een specialist worden voorgeschreven.

 

‘Deze eerste eenmaal wekelijkse behandeling is een grote stap voorwaarts voor mensen met diabetes type 2 in Nederland’, aldus Professor Michaela Diamant, Hoogleraar Diabetologie en Directeur van het Diabetes Centrum van het VU Medisch Centrum te Amsterdam.

 

Bydureon  is het resultaat van jarenlang uitvoerig medisch wetenschappelijk onderzoek en meer dan vijf jaar wereldwijde ervaring van patienten met het gebruik van tweemaal dagelijkse subcutane injecties Byetta® (exenatide). Uitkomsten van dat onderzoek tonen aan dat een eenmaal wekelijkse injectie met exenatide 2 mg met verlengde afgifte na zes maanden een statistisch significante HbA1c daling laat zien van 14 mmol/mol (1,3%) tot 21 mmol/mol (1,9%) met slechts eenmaal per week een dosering. Daarnaast is er bij de meeste patienten ook sprake van gewichtsverlies.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen