Japanse arts deelt expertise met artsen St. Antonius Ziekenhuis

Dr. Osamu Goto is een expert op het gebied van endoscopische technieken in de behandeling van vroege vormen van maagkanker. Vanaf vandaag is hij één dag in de week in het St. Antonius Ziekenhuis om enerzijds zijn expertise te delen met artsen in het St. Antonius Ziekenhuis en anderzijds te leren van de expertise van de St. Antonius artsen.

De Japanse gastro-enteroloog verblijft zes maanden in Nederland in het kader van een samenwerking tussen het Amsterdams Medisch Centrum en het Cancer Center van Keio University School of Medicine in Tokyo.

Zowel op het gebied van patientenzorg als op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, werkt het St. Antonius intensief samen met het AMC. Vanwege deze samenwerking is het contact met dr. Goto tot stand gekomen. Prof. dr. Bas Weusten, maag-darm-leverarts in het St. Antonius Ziekenhuis en eveneens deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam heeft dr. Goto gevraagd om tijdens zijn verblijf in Nederland ook één dag in de week naar het St. Antonius te komen.

Specialiteit van dr. Goto is een bepaalde endoscopische techniek: de ESD (Endoscopische Submucosale Dissectie). Deze techniek is in Japan ontwikkeld en wordt daar op grote schaal toegepast in de behandeling van vroege vormen van maagkanker. De reden dat Japan hierin voor loopt op het Westen is gelegen in het feit dat maagkanker in Japan vele malen vaker voorkomt dan in Nederland en bovendien vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt vanwege een screeningsprogramma dat daar bestaat voor maagkanker.

Leren van elkaar
De Japanner zal artsen in het AMC en in het St. Antonius gaan trainen in deze ESD techniek. In ruil wordt dr. Goto getraint in andere vooraanstaande endoscopische technieken, waar we hier in Nederland weer verder in zijn, zoals radiofrequente ablatie van de slokdarm. De samenwerking behelst dus een overdracht van vaardigheden in twee richtingen, alsmede het opzetten van gemeenschappelijk wetenschappelijk onderzoek.

Voor zover bekend is dit de eerste uitwisseling tussen Nederland en Japan. Wel is al vaker gebeurd dat een Japanse endoscopist over is gekomen naar Nederland (en andere Europese en Amerikaanse centra) om tijdens live endoscopy cursussen patienten te behandelen als demonstratie.

Het is zeker de bedoeling dat de samenwerking niet stopt na dit halve jaar, en dat de uitwisseling een vervolg krijgt, zowel op wetenschappelijk gebied als ook op het gebied van patientenzorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen