Games for health, 2 dagen serious fun in Amsterdam

Array

Op 24 en 25 oktober vond in Amsterdam het eerste congres games for health europe plaats, in navolging van de succesvolle jaarlijkse Games for Health conferentie in Boston. Organisator Jurriaan van Rijswijk en voorzitter van #GFHEU (twitterhashtag)  gelooft volop in de kracht van games. Hij ziet een ontwikkeling de afgelopen 20 jaar waarin games en speelsheid weer een rol krijgen in ons leven. Dat deze trend doorzet naar de gezondheidszorg is voor hem een logisch gegeven.

De tweedaagse conferentie gaf een mooi beeld van de toepasbaarheid van serious games in de zorg. Getoond werd hoe bestaande games in de praktijk toegepast kunnen worden. Zo werden er een aantal onderzoeken naar de inzet van exergames in de zorg gepresenteerd.

Exergames
Een voorbeeld van een exergame is de inzet van de wii fit en bestaande spellen van de wii in de revalidatie. Zo hield Simon van Genderen een inspirerend verhaal over de inzet van de Wii met spellen en balanceboerd om ouderen te stimuleren fysiek actief te zijn, balansproblemen te verminderen en zo valincidenten te reduceren. Hij presenteerde de resultaten van de eerste gecontroleerde studie naar de inzet van deze exergame. Helaas waren de resultaten niet zoals wellicht gedacht. De interventie bleek geen klinische effect te sorteren op de balans mogelijkheden of fysieke activiteit van de ouderen. Wel positief is dat een meerderheid van alle ouderen met veel plezier nog steeds deelneemt aan de wekelijkse trainingen met het WII Balance Board. Dat vraagt om meer onderzoek, concludeert de jonge onderzoeker.

De serious game ontrafeld
Jan Willem Huisman,van IJsfontein , nam het publiek in zijn keynote mee in de geheimen van de serious game. Wat werkt en wat niet, en hoe zorg je voor een goede game. Een belangrijke voorwaarde, zorg voor voldoende budget! Als je dat niet hebt, begin dan niet aan de ontwikkelign van een game, maar zoek een andere vorm. Wat is voldoende, vroeg de zaal zich af. “Minimaal 75.000 euro,”stelde Huisman.  Het fun element wordt als tweede benadrukt, en door meerdere sprekers op de voorgrond gesteld. Start met het game element, niet met de zorginterventie. Bekijk de site van van IJsfontein eens om inspiratie voor games op te doen.
Gotz,  leidt uit de evaluatie van enkele game projecten de volgende succesfactoren af;
– zorg voor één spelmetafoor, en blijf daarbij: keep it simple!  Zorg dat de spel zich als vanzelf ontrolt, in een game is er geen tijd (of beter gezegd, heeft de gamer geen tijd) om spelregels uit te leggen, spel moet voor zich spreken.
– Het is meer dan alleen een game, het is meer dan alleen een zorginterventie.  Blijf trouw aan game principes. Gotz, ZHdK, Game design, pleit ervoor om deze voorrang te geven boven de trainingsprincipes. De Game mechanics zijn het belangrijkste omdat zij de kern van de game zijn.
– Een belangrijke vraag is of het onderwerp speelbaar is? Zijn er patronen waar een spelelement in zit of een verhaal rond te maken. De hotelgame die Gotz presenteerde, Hotel Plastisse, bevat een een menu met 20 minigames. Iedere game is gekoppeld aan de ruimtes in het hotel. Deze game, hotel Plastisse biedt de minigames gericht op behoud van hersensoeplesse bij ouderen.
– Kies een duidelijk doelgroep, kijk naar de vraag en betrek de doelgroep in de ontwikkeling. Denk daarbij aan de ‘zorgvrager’maar zorg ook voor de betrokkenheid van diverse disciplines uit de zorg, zoals (para)medisch personeel. Met andere woorden, mix de expertise, ook hier innovatie2.0.
– Werk met interdisciplinaire teams, maar zorg voor een duidelijke producteigenaar. Voorkom groepsbesluiten of onduidelijk of zelfs onzichtbaar opdrachtgeverschap. Een producteigenaar moet knopen door kunnen en mogen hakken. Dit is mijn inziens niet game gebonden maar een eerste vereiste voor goed projectmanagement.

Think!
Brandenburg sloot het 2-daagse event af  met keynote. Brandenburg is samen met Erik Jansen de drijvende kracht achter tweetspreekuur. Eerder die dag had ik hem al zien lopen, hij droeg een opvallend hoofddeksel, de ‘Think cap’. Dat maakte me nieuwsgierig, tijd voor een vraag dus. De vraag werd een wedervraag van Bart, hij bleek in voorbereiding van zijn closing keynote en deed dat 2.0. Use your resources moet hij gedacht hebben, in aansluiting op de oproep van ePatientDave.
Zie hier zijn keynote speech, die start met de vraag: Doc’s dont play-do they? Na twee dagen games for health weet ik zeker dat er een aantal artsen zijn die zeker wel spelen en dat hun spelletje bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. Meer weten, bekijk dan ook de keynote van bart op slideshare.

[slideshare id=9904439&doc=docsdontplay-dothey-111027063709-phpapp02]

GFH12EU
Games for health event 2011 is afgelopen, het waren twee inspirerende dagen. Met nieuwe initiatieven, nieuwe ideeen. Van heel complex met veel hardware, tot games die je zelf morgen kunt starten. Figurerunning is een voorbeeld van het laatste, D-flow een voorbeeld van een game die nog in een onderzoekstadium zit en flinke opstelling vereist. Gelukkig wordt al nagedacht over 2012, dat geeft alvast een leuk vooruitzicht. Volg de ontwikkelingen ook via twitter, #GFHEU of #GFH11EU. Of bekijk de video’s op de website games for health europe  of de foto’s van het event.

Cu  (see You) in 2012?

Saskia Timmer

Scherp Consultancy, advies, innovatie & inspiratie voor zorg en welzijn.
Twitter: @sastimmer
www.duurzamegezondheidszorg.nl

Nieuw: eHealth in de praktijk, handreiking voor iedereen die er meer over wil weten of ermee wil starten
kijk hier: http://preview.tinyurl.com/ehealthindepraktijk

Word nu ook lid van de linkedin groep Duurzame gezondheidszorg en discussieer mee over de toekomst van onze zorg:
Linkedin groep duurzame gezondheidszorg: http://www.linkedin.com/groups/Duurzame-gezondheidszorg-3973043

Saskia_duurzamegezondheidszorg

Saskia Timmer

Scherp Consultancy, advies, innovatie & inspiratie voor zorg en welzijn.
Tel: 06 44108921
Twitter: @sastimmer
www.duurzamegezondheidszorg.nl

Nieuw: eHealth in de praktijk, handreiking voor iedereen die er meer over wil weten of ermee wil starten
kijk hier: http://preview.tinyurl.com/ehealthindepraktijk

Recente artikelen