Medinello: nieuw zelfstandig behandelcentrum voor poliklinische revalidatie

Array

Medinello is een nieuw zelfstandig behandelcentrum voor poliklinische revalidatie in Amersfoort. Een multidisciplinair team behandelt hier sinds 1 september 2011 clienten met een complexe zorgvraag. Het gaat om mensen met langdurige problemen op het gebied van bewegen en functioneren in combinatie met psychosociale problematiek bij wie andere behandelingen niet of nauwelijks hebben geholpen. Te denken valt aan mensen met langdurige pijnklachten aan bijvoorbeeld rug, nek of armen. Maar ook chronische vermoeidheid, fybromyalgie of burnout vallen onder de doelgroep. De basis van de werkwijze is dat er breed wordt gekeken met als uitgangspunt de totale mens. Dit kan alleen door een intensieve samenwerking tussen revalidatiearts, fysiotherapeut, psycholoog, ergotherapeut en manueel therapeut. De mens en niet de klacht wordt centraal gesteld. Dat maakt de aanpak van Medinello uniek in Amersfoort.

Maatwerk
Het doel van het traject is om de client weer actief en zelfstandig te laten deelnemen aan het dagelijks leven (werk, sport, sociale activiteiten, etc.). Daarbij staat kwaliteit van leven voorop. De behandeling duurt maximaal 16 weken. Het programma is maatwerk: het wordt opgesteld in overleg met de client en is afhankelijk van diens hulpvraag. Het is erg belangrijk dat de client gemotiveerd is om tijd en energie te steken in het traject. Het moet haalbaar zijn en passen in zijn of haar leven. Programmaonderdelen kunnen zijn: pijneducatie, stapsgewijs opbouwen van activiteiten (in en buiten de trainingszaal), ontspanning, mindfulness, leefstijl, communicatie, assertiviteit, stresshantering en individuele psychologie . Tijdens, maar ook drie en zes maanden na de behandeling wordt gemeten of de doelstellingen duurzaam zijn behaald.

Aangetoond resultaat
Het programma is goed onderbouwd en gebaseerd op methoden die hun effect al hebben aangetoond in wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk. Iemands gezondheidsprobleem wordt gezien in samenhang met allerlei andere factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Zo wordt duidelijk wat de klachten zolang in stand houdt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand vaak te veel hooi op z’n vork neemt en zichzelf daar mee structureel overbelast. Het verbeteren van de assertieve vaardigheden kan dan het verschil maken. Ook van langdurige stress en spanning is aangetoond dit kan bijdragen aan het voortduren van bestaande klachten. Weer vertrouwen krijgen in je lichaam, leren doceren en beter opgewassen zijn tegen problemen en tegenslagen, dat is het doel. Dat we alles is huis hebben om dit te kunnen bereiken, daarin ligt de kracht van Medinello.

Vergoed door de verzekering
Behandeltrajecten bij Medinello vallen onder de basisvergoeding van de Nederlands zorgverzekeraars.

Voor meer informatie: www.medinello.nl

Recente artikelen