Reactie stichting Eigen kracht op artikel “WMO kantelt indicatiestelling AWBZ”

Array
De stichting Eigen Kracht reageert op het artikel “WMO kantelt indicatiestelling AWBZ“. In het artikel staat een beschrijving hoe een Eigen Kracht conferentie (EK-c) uitkomst kan bieden bij problemen die mensen ervaren in hun zelfstandig bestaan.

De beschrijving van Prof Dr. Guus Schrijvers hoe een Eigen Kracht conferentie (EK-c) uitkomst kan bieden bij problemen die mensen ervaren in hun zelfstandig bestaan en de gang van zaken rondom de Eigen Kracht-conferentie zijn helaas niet geheel correct.

Met een Eigen Kracht conferentie  gaan families aan de slag om zelf aan de hand van hun vraag, met hun mensen een plan voor de toekomst te maken.
Het is niet een consulent die een EK-c organiseert, maar een onafhankelijke coördinator van de Eigen Kracht Centrale. Een burger die dit naast zijn eigen baan doet en geen hulpverlener is.
Het voorbeeld dat hij geeft: de consulent roept bijeen voor een EK-c, is niet de gang van zaken. De coördinator EK-c ondersteunt mensen om hun eigen kring zo groot als mogelijk/wenselijk te maken op basis van hun inbreng. Het is hun EK-c.
Zijn voorbeeld: het probleem van het wassen zou onderdeel kunnen zijn van de centrale vraag: hoe kunnen we bewerkstelligen dat vader / moeder zelfstandig kan blijven wonen. De coördinator probeert de kring van eigen mensen zo groot als mogelijk en passend te maken. Hij doet een beroep op de eigen mensen door bijvoorbeeld te vragen: zou je mee willen denken over mogelijke oplossingen….
Het Nederlands Jeugd Instituut heeft al een onderzoek uitgevoerd naar indicatiestellingen door mensen zelf en waarbij de inzet van EK-c in het kader van indicaties en de mate van sociale activering van het gezin zelf als positief beoordeeld wordt.
In het kader van het project de Kanteling van de VNG hebben we geparticipeerd in een aantal landelijke bijeenkomsten (voor de zomervakantie 2011)  waar ondergetekende workshops gegeven heeft.  Recent is bijgesloten nieuwsbrief verschenen. Tevens bijgevoegd brochure voor ouderen.

EK-c brochure ouderen

Eigen Kracht Centrale
Postbus 753
8000 AT  ZWOLLE
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen