Deventer Ziekenhuis in het nieuws door tragisch overlijden psychiatrisch patiënt Raymond, ziekenhuis ontkent betalen van zwijggeld

Array

Gruwelijke dood in isoleercel: het verhaal van psychiatrisch patient Raymond
Het Deventer Ziekenhuis heeft een zieke psychiatrisch patient keer op keer geweigerd op te nemen, tot het te laat was.

De psychiatrisch patient Raymond overlijdt nadat hij wekenlang ernstig gewond in een isoleercel heeft gelegen in GGZ-instelling Dimence in Deventer. De man lag, volgens de Vijfde dag van de EO, wekenlang zwaargewond en met ernstig hersenletsel in de isoleercel van een instelling van Dimence, na een zelfmoordpoging. De instelling kon Raymond niet de zorg bieden die hij nodig had. Een week voor zijn overlijden wordt hij met zeven gebroken ribben, anderhalve liter vocht in zijn longen en ernstig hersenletsel overgebracht naar het naastgelegen Deventer Ziekenhuis. In plaats van Raymond op te nemen, besluit het ziekenhuis hem onbehandeld terug te sturen naar Dimence. Personeel bracht hem tien keer naar het ziekenhuis in Deventer, maar daar werd hij niet opgenomen. Pas toen hij nog een week lang, zwaar gewond, op twee dekentjes in een isoleercel in coma ligt wordt hij opgenomen op de IC, tot hij uiteindelijk overlijdt… waar hij overleed. De zaak werd ontdekt na onderzoek van het tv-programma De Vijfde Dag van de EO. Het gebeurde drie jaar geleden en komt volgens de EO nu pas aan het licht, omdat de familie 22.500 euro zwijggeld heeft gekregen. Het ziekenhuis ontkent zwijggeld te hebben betaald.

In De Vijfde Dag een uitgebreide reportage rond de schrijnende dood van psychiatrisch patient Raymond die overlijdt in een isoleercel nadat het ziekenhuis hem meerdere keren weigert op te nemen. De Vijfde Dag wordt vandaag, donderdag, om  21:05 op 2 uitgezonden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de situatie van Raymond, maar grijpt niet in. Ook na het overlijden van Raymond doet de Inspectie niet zelfstandig onderzoek, maar beoordeelt ze slechts een onderzoek dat het Deventer Ziekenhuis en Dimence zelf doen naar de gang van zaken. In dat onderzoek blijven diverse vragen onbeantwoord. De Vijfde Dag is in het bezit van dat onderzoek.
De Vijfde Dag reconstrueert de laatste weken van Raymond en stuit op falende artsen en psychiaters, met de schrijnende dood van een psychiatrisch patient als gevolg. In de studio reageert Gerrit van der Wal, Inspecteur-Generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het ziekenhuis kan nog niet reageren op de aantijgingen, zij kennen de inhoud van de uitzending niet, wel laat het via een woordvoerder weten geen zwijggeld te  hebben betaald en eerst rustig de uitzending te willen afwachten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen