Geen chemo maar immuuntherapie bij kanker

Array

Een oppepper voor je immuunsysteem kan een alternatief worden voor de slopende chemotherapie die wordt gebruikt bij de behandeling van uitgezaaide kanker.
Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde studie van Sanquin Bloedvoorziening. De therapie die tumoren bestrijdt door het immuunsysteem van de patient te activeren, is nu nog niet krachtig genoeg. Daarom zijn behandelingen met belastende chemotherapie nog heel vaak nodig voor mensen met kanker. Dat zou wel eens kunnen veranderen.

Naast de vaak zeer ingrijpende behandelmethoden die worden gebruikt bij kankerpatienten, zijn in het recente verleden al bescheiden succesjes geboekt door het immuunsysteem van de patient aan het werk te zetten door een geneesmiddel via een infuus in te brengen. Onderzoekers bij Sanquin zijn er achter gekomen dat deze methode vaak onvoldoende werkt, omdat het immuunsysteem niet alleen een reactie tegen de kankercellen teweeg brengt, maar dat er ook mechanismen op gang komen die een aanval op die kankercellen tegenwerken. Door nu ook deze te bestrijden, kunnen immuuntherapieen mogelijk veel effectiever worden.
De geneesmiddelen die door Sanquin zijn ontwikkeld en gepatenteerd, moeten nog verder worden ontwikkeld in studies met patienten.

Over Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiente productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patienten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot Sanquin haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patienten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen. www.sanquin.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen