Sterfte door hartinfarct flink gedaald

Array

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben vastgesteld dat de sterfte van in het ziekenhuis opgenomen patienten met een hartinfarct in de afgelopen 25 jaar met 80% is gedaald.

Ze onderzochten bijna 15.000 patienten die tussen 2008 en 1985 in het Thoraxcentrum van het Erasmus MC waren opgenomen. Belangrijke oorzaken zijn onder meer snellere behandeling van de patient en betere samenwerking in de regio. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Public Library of Science.

Daalde
De sterfte van de patienten met een groot hartinfarct daalde van 17% in de periode 1985 – 1990 tot 13% in de periode 1990 – 2000, en tot 6% in de laatste tien jaar. Bij patienten met een klein infarct bedraagt de sterfte op dit moment minder dan 2%. De daling van de sterfte in de eerste maand na opname bedroeg in totaal maar liefst 80%.

Overleving
Ook de overleving op langere termijn verbeterde enorm. In de loop van de tijd nam de leeftijd van de patienten geleidelijk toe, net als het aantal personen met suikerziekte. Cardioloog Jaap Deckers, leider van het onderzoek: “Dit is echt uniek te noemen. Een zo sterke afname van de sterfte kan alleen tot stand komen door verbeteringen in het hele traject dat deze patienten doorlopen.”

Factoren
Deckers noemt als belangrijkste factoren:
– Betere herkenning van patienten met een hartinfarct buiten het ziekenhuis, en daardoor vroege verwijzing en start van de behandeling al voor opname in het ziekenhuis.
– Verbeterde acute zorg (vaak de zogenoemde dotterbehandeling) meteen na opname.
– Nauwere samenwerking tussen de ziekenhuizen in de regio Rijnmond.
– Uitgebreidere toepassing van medicijnen die het ziekteproces tot staan kunnen brengen (met name cholesterol- en bloeddrukverlagende middelen).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen