Diverse partijen slaan handen ineen voor het verbeteren van de ouderenzorg in Utrecht

Array

Op 3 november tijdens het symposium ‘Lang zullen we leven’ hebben een divers aantal grote partijen aangekondigd om de handen ineen te gaan slaan om de ouderenzorg te verbeteren. Op initiatief van de Utrecht Development Board (UDB), in samenwerking met adviesbureau &samhoud, kwamen bedrijven, zorginstellingen en het onderwijs bij elkaar om gezamenlijk een initiatief op te starten dat een doorbraak gaat realiseren voor het imago van deze steeds groter wordende markt.

De ouderenzorg staat voor een grote uitdaging de komende jaren omdat steeds meer mensen behoefte hebben aan zorg terwijl het aantal studenten dat kiest voor de ouderenzorg niet in dezelfde mate toeneemt. Er dreigt dus een ernstige krapte op de arbeidsmarkt. Deze uitdaging vraagt om gezamenlijke denkkracht van de gehele keten om een beter Nederland te maken!

Een gezamenlijk passie voor de zorg
Vanuit een gezamenlijke passie voor zorg & onderwijs zijn afgelopen zomer diverse zorginstellingen uit de regio Utrecht, het ROC Midden Nederland en afgevaardigden uit het bedrijfsleven bij elkaar gekomen. De ambitie was om een initiatief vanuit de regio Utrecht op te starten, dat werkelijk iets gaat veranderen.
“De uitdagingen waar we op dit moment voor staan in de ouderenzorg zijn van een dermate hoog niveau dat we alleen door slimme partnerships deze kunnen overwinnen. Ik ben ontzettend blij dat we zoveel partijen bij elkaar hebben gekregen om hier over na te denken en actie te ondernemen, al is dit wel slechts het begin.”, aldus Trude Maas, voorzitter van de UDB.

Ideeen en initiatieven
Inmiddels zijn verschillende ideeen ontstaan die 3 november werden gepresenteerd door de verschillende partners. Deze ideeen zijn op de volgende vier pijlers gebaseerd:
-       meer zij-instromers
-       een beter imago van de zorgmarkt
-       een betere aansluiting van theorie op praktijk
-       de inzet van technologie.
Voor de invulling en uitvoering van de verschillende projecten wordt inmiddels uitvoerig samengewerkt door de participanten. Een eerste pilot start al: Een imago campagne waar zorgverleners optreden als levend rolmodel voor studenten van het ROC.
Daarnaast wordt het snijvlak tussen ICT en zorg gezien als het toekomstperspectief van de zorg. Het ROC voelt zich gesterkt voor het starten van een nieuwe opleiding waar ICT nadrukkelijk een rol gaat spelen. Mooie contacten voor samenwerking binnen deze opleiding zijn gelegd.

Partijen die meedenken in het initiatief zijn:
&samhoud
Achmea
Actiz
Aveant
AxionContinu
Bebright
Beweging 3.0
Casema
DMO
Gemeente Utrecht
GGenGD
Icare/ROC
IVVU (vereniging van instellingen voor V&V Utrecht)
Jumbo supermarkten
Kenniscentrum Calibris
KvK
Leven & zorg
Mitros
NISBO
Novodor
NUZO (netwerk Utrecht zorg ouderen)
Organisatie
PGGM
Philips Healthcare
Portaal
postNL
Rabobank
Randstad
ROC
Taskforce innovatie
Turms & Sons
Utrecht Development Board
Utrecht Sife
Vilans
Weekendschool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen