Medische specialisten dienden voor ongeveer een miljard euro aan onnodige declaraties in

Array

Tussen 2006 en 2008 hebben medische specialisten voor ongeveer een miljard euro aan onnodige declaraties ingediend.Meer dan de helft van de declaraties is inmiddels teruggevorderd door zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een onderzoek van econome Fleur Hassaart, waarop zij vrijdag promoveert aan de Universiteit van Maastricht. Hassaart onderzocht declaraties van ziekenhuizen die bij haar werkgever zorgverzekeraar CZ binnenkwamen. Ze sloeg aan het rekenen om te bepalen hoe hoog het bedrag voor alle zorgverzekeraars bij elkaar zou zijn. hoogte van het bedrag komt deels door fraude en deels doordat de specialisten de fout ingingen met het declaratiesysteem dat in 2005 werd ingevoerd.  “Het systeem is erg ingewikkeld. Er werden veel fouten gemaakt”, zegt Hassaart. Het nieuwe declaratiesysteem DBC werd geïntroduceerd om wachtlijsten korter te maken. In dit systeem verdienen artsen meer naarmate ze meer werken.

Bron: Universiteit Maastricht


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen