Mensen met een beperking worden te hard getroffen

Array

De bezuingingen die dit kabinet doorvoert, worden vooral gevoeld door mensen met een beperking. En dat terwijl mensen met een beperking al minder vaak een betaalde baan hebben, vaak een lager inkomen of van een uitkering afhankelijk zijn. Per Saldo en de patientenorganisaties CG-Raad, NPCF, LPGGz, Platform VG, Mezzo en CSO hebben deze week hun zorgen geuit in een tweede brief aan de Kamer. Woensdag 9 en donderdag 10 november wordt de begroting van VWS in de Tweede Kamer besproken.

De gezamenlijke patientenorganisaties doen in de brieven aan de Kamer een dringend beroep op de regering om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking er in deze kabinetsperiode niet meer in inkomen op achteruit gaan dan mensen zonder beperking. Dat is nu wel het geval. De organisaties willen dat het kabinet de effecten voor chronisch zieken en ouderen in beeld brengt en gaat bepalen of en hoe deze mensen gecompenseerd kunnen worden.

Begeleiding
In de brieven is er veel aandacht voor de overgang van begeleiding naar de gemeenten. Per Saldo en de andere organisaties zien dat gemeenten veelal denken dat de begeleiding wel collectief geregeld kan worden; mensen met eenzelfde beperking die met elkaar in een dagbestedingsvorm worden gezet, is een voorbeeld van dit denken. Er wordt weinig rekening gehouden met de eigenheid van mensen en er liggen geen plannen hoe mensen begeleiding op maat kunnen krijgen. Per Saldo en de andere organisaties vinden dan ook dat Begeleiding alleen overgeheveld kan worden naar de gemeenten als er duidelijke afspraken zijn gemaakt over sturing, toezicht op kwaliteit en mogelijkheden om in te grijpen.

Pgb
Ook geven de organisaties weer eens aan dat het pgb moet blijven, ook voor mensen die geen verblijfsindicatie hebben. Ook moet het voor mantelzorgers mogelijk blijven om betaald zorg te verlenen via een pgb.

Kortdurend Verblijf
De functie Kortdurend Verblijf biedt mantelzorgers mogelijkheden om de zorg tijdelijk over te dragen aan beroepskrachten. Dit overdragen van zorg is van groot belang om de mantelzorg vol te kunnen houden en niet overbelast te raken omdat er al 450.000 overbelaste mantelzorgers zijn. Sinds begin dit jaar is het moeilijker om een indicatie voor Kortdurend Verblijf te krijgen, zie ons bericht van 11 januari Kortdurend verblijf niet afgeschaft. Daarmee is Kortdurend Verblijf niet meer mogelijk voor het overnemen van ouderlijk toezicht op kinderen. Het is heel ernstig dat mantelzorgers hier de dupe van worden en we roepen dan ook op dit te herstellen.

Stapeling
Verder benadrukken de organisaties in de brieven dat ook talrijke andere maatregelen van het kabinet grote gevolgen hebben voor chronisch zieken, mensen met een (psychische) beperking en ouderen. De bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, de Wajong, het onderwijs, hoger eigen risico en meer eigen betalingen en flinke bezuiniging op vervoersvoorzieningen; de gevolgen stapelen zich op voor deze groepen. Dit betekent dat hun positie verder verslechtert ten opzichte van mensen zonder beperking, terwijl de zorg en of de kosten door hun beperking alleen maar toenemen.

Verder is er in de brieven aandacht voor het schrappen in het basispakket, de aanvullende verzekering, de Wtcg en de stapeling van maatregelen.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen