Persdag onderzoeksinstituut MIRA

Array

Onderzoeksinstituut MIRA en het onderzoeksprogramma op het gebied van medische beeldvorming en de oprichting van het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN)

Voor de Universiteit Twente zijn gezondheid en technologie al jarenlang belangrijke speerpunten en de Universiteit Twente is daarmee een belangrijke speler in het Field lab.
Research en ontwikkeling is georganiseerd in instituten. Een daarvan is MIRA, Institute for Biomedical Technology and Technical Medicine.Het CMINEN is een grootschalig  samenwerkingsverband van onder meer de Universiteit Twente, het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en Siemens Nederland. Binnen het CMINEN gaan onderzoekers, artsen, technici en ondernemers in Noordoost Nederland intensief samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van medische beeldvormende technieken.

Doel van de samenwerking is de kwaliteit van deze technieken te verbeteren en deze doelmatiger in te zetten in de diagnostiek en behandeling van patienten. Onderzoeksprojecten van het CMINEN richten zich specifiek op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en ziekten van de hersenen, ruggenmerg en zenuwen. nderzoeksinstituut MIRA onderzoeksprogramma op het gebied van medische beeldvorming en de oprichting van het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN)

MIRA
Toptechnologie voor patienten. Dat is waar onderzoeksinstituut MIRA zich dagelijks mee bezighoudt. Als één van de zes onderzoeksinstituten van de Universiteit Twente speelt MIRA de hoofdrol op het gebied van ‘Health’. Vele disciplines komen samen in dit instituut, met als doel om innovatieve technieken daadwerkelijk beschikbaar te maken voor patienten. Er wordt gewerkt vanuit vier invalshoeken: Tissue Regeneration, Targeted Therapeutics, Imaging & Diagnostics en Neural & Motor Systems. Binnen deze themalijnen komt fundamenteel onderzoek samen met de praktijk en wordt samengewerkt met klinieken en ondernemingen. Zo wordt onderzoek omgezet in producten waar vraag naar is. Want uiteindelijk moet de patient het meeste profijt van MIRA hebben.

Driehoek onderzoek, praktijk en ondernemerschap
Bij MIRA staat het samenspel tussen de driehoek ‘onderzoek’ (fundamenteel en toegepast), ‘praktijk’ (klinische basis en vraag) en ‘ondernemerschap’ centraal. Door alle partijen samen te laten werken, wordt voorkomen dat producten op de plank blijven liggen. Bovendien is er bij de zorgprofessionals veel vraag naar innovatieve producten en oplossingen, dus moeten er prioriteiten worden gesteld. Een voorbeeld hiervan is de revalidatierobot LOPES. Dit product is ontwikkeld om mensen die door een hersenbloeding gedeeltelijk verlamd zijn geraakt, sneller te laten revalideren. De LOPES ondersteunt de loopbeweging van de patient die ‘in de robot plaatsneemt’ en daarmee oefent op de loopband. Het is slechts één van de vele zaken waaraan MIRA multidisciplinair werkt.

Innovatieve technologie naar patient brengen
Vanuit de vier focusgebieden werkt MIRA aan het vormen van sterke coalities waarbij onderzoek, praktijk en ondernemerschap samenkomen. Zo zijn klinieken, revalidatiecentra en ziekenhuizen belangrijke partners om goed op de markt te kunnen opereren. Maar ook particuliere bedrijven zijn nodig om tot innovatieve ideeen te komen. Zowel regionaal als in de wijde wereld liggen dan ook de nodige kansen.

Rol in Field lab
Het MIRA-lidmaatschap van Field lab is vooral van belang voor twee raakvlakken van het onderzoeksinstituut, namelijk telemonitoring en robotica. Managing director Martijn Kuijt: “MIRA probeert binnen Field lab vooral kennis binnen te brengen en het wereldwijde netwerk van de universiteit beschikbaar te stellen. Als een soort ‘front office’ voor gezondheidsvraagstukken kan MIRA snel verbindingen leggen tussen theorie en praktijk. Hierdoor ontstaan kansen voor ondernemers. Zo is de aanwezigheid van klinisch specialisten en klinisch professoren van ongekende waarde bij de productontwikkeling. Tel hierbij op dat Twente sterk is in ‘engineering’, dus waarom zouden bedrijven via Field lab niet een aantal specifieke uitdagingen oppakken? Als er twee tot drie concrete projecten uitkomen zou het een succes zijn.”

‘Personalized health care’
Een grotere uitdaging voor MIRA en de gehele medische innovatieve wereld is de ‘personalized health care’. “Er zullen steeds meer specifieke individuele behoeften ontstaan. Dit komt deels door de vergrijzing en deels door de veranderende vraag vanuit de zorgwereld. Uiteindelijk zullen zaken als regeneratieve geneeskunde en medische beeldvorming voor grote verschuivingen kunnen zorgen. Ons doel is om deze toptechnologie zo snel mogelijk naar de maatschappij te brengen en dus naar de mensen.”

Voor meer informatie kunt u kijken op: http://www.universiteittwente.nl/ en http://www.utwente.nl/mira/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen