Multidisciplinaire zorg veelbelovend voor patiënt

Reumafonds
Een nieuwe multidisciplinaire behandeling van reumapatienten is veelbelovend. Tot die conclusie komt onderzoekster en psychologe Joke Vriezekolk. De behandeling vergroot de acceptatie van de aandoening en vermindert somberheid en gespannenheid bij patienten.
Vriezekolk onderzocht de multidisciplinaire behandeling die wordt aangeboden door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De nieuwe behandelmethode wordt verzorgd door meerdere hulpverleners zoals fysiotherapeuten, reumaverpleegkundigen en psychologen.

Veelbelovend
De onderzoekster schrijft in haar proefschrift dat de behandelmethode veelbelovend lijkt voor patienten met een reumatische aandoening die behoorlijk te lijden hebben van hun ziekte ondanks goede medische zorg. Twee belangrijke speerpunten in de therapie zijn acceptatie (aanvaarding) van de aandoening en het op een flexibele manier leren omgaan met wisselende omstandigheden.

Positief
Volgens Vriezekolk waren de patienten positief over de geboden zorg, was de uitval tijdens de behandeling erg klein en de acceptatie van de ziekte was een stuk groter. Bij driekwart van de patienten verminderde de somberheid en gespannenheid. Deze goede resultaten werden behouden tot een jaar na de behandeling.
Op 18 november promoveert Vriezekolk aan de Universiteit Utrecht. Promotor is professor Rinie Geenen, hoogleraar Klinische en Gezondheidspsychologie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen