Bij ontwikkelingsstoornissen multidiciplinair team van groot belang

Array

Diagnostic evaluation of developmental delay – a multidisciplinary approach
Wanneer een kind een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking heeft, kan dat duiden op een ernstige onderliggende aandoening. Om de precieze oorzaak zo vroeg mogelijk vast te stellen en zo snel mogelijk met een eventuele behandeling te kunnen starten, kan het beste gekozen worden voor een geïntegreerde aanpak: analyse binnen een goed gecoördineerd multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in ontwikkelingsstoornissen, en een breed pakket aan laboratoriumonderzoekingen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Rien Verbruggen.

Voor deze studie werden 639 patienten gestructureerd onderzocht door een multidisciplinair team met twee unieke kenmerken: het diagnostisch proces werd geleid door een interdisciplinair getraind arts en de patienten kregen allemaal een zeer uitgebreid pakket van screenend aanvullend onderzoek aangeboden, indien anders geen diagnose gesteld kon worden. Het nut van deze beide aspecten werd bevestigd. Specifieke aandacht werd besteed aan beeldvorming van de hersenen en aan de diagnostiek van stofwisselingsziekten.

Hoewel op hersenscans vaak afwijkingen worden aangetroffen, helpen deze scans lang niet altijd bij het stellen van een diagnose, concludeert Verbruggen. Het vaststellen van een stofwisselingsziekte vereist bijna altijd specifieke metabole expertise, zo laat hij verder zien. Wanneer bij regulier screenend metabool laboratoriumonderzoek geen bijzonderheden worden aangetroffen, is een stofwisselingsziekte zeker niet uitgesloten.
Curriculum Vitae
Krijn Verbruggen (Driebruggen, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek binnen het Beatrix kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na zijn promotie blijft hij werkzaam als ziekenhuisarts voor in ontwikkeling bedreigde kinderen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Diagnostic evaluation of developmental delay – a multidisciplinary approach”.

09 november 2011
Tijd:16:15
Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversieit Groningen
Adres:Broerstraat 5 te Groningen
Promotor:prof.dr. O.F. Brouwer en P.J.J. Sauer
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen