Einde infrastructuur voor gegevensuitwisseling in de zorg per 1 januari 2012

Array

Onvoldoende financiele garanties voortzetting infrastructuur
Op 8 november heeft het bestuur van Nictiz tot zijn spijt moeten constateren dat onvoldoende financiele garanties zijn verkregen voor een voortzetting van de infrastructuur voor elektronische gegevensuitwisseling in 2012. Dit betekent dat de infrastructuur met ingang van 1 januari 2012 niet langer beschikbaar is.

Op 5 april 2011 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel EPD verworpen. Daarnaast heeft de Eerste Kamer minister Schippers van VWS gevraagd om niet meer mee te werken aan de ontwikkeling van de infrastructuur. Naar aanleiding van deze besluiten bouwt minister Schippers haar financiele betrokkenheid af. De koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten (KNMP, LHV, NHG, VHN en de NVZA) hebben vanuit het oogpunt van patientveiligheid samen met Nictiz het initiatief genomen om de infrastructuur te behouden.

Wettelijke mogelijkheden
Op basis van een toets door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is duidelijk geworden dat het opvraagbaar maken van medische gegevens is toegestaan, mits de patient uitdrukkelijke toestemming geeft voor beschikbaarstelling.

Het model voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is door LHV, VHN en KNMP aangepast aan de eis die de toezichthouder stelt aan gegevensverwerking. Naast uitdrukkelijke toestemming van de patient, wordt eveneens voorzien in de technische mogelijkheid om patientgegevens uitsluitend binnen een regio beschikbaar te stellen.

Onvoldoende financiele garanties
Bij voortzetting komen de kosten voor het gebruik van de infrastructuur voor rekening van de zorgaanbieders. Tot nu toe werden deze kosten door het ministerie van VWS betaald. Eind september is aan zorgaanbieders gevraagd voor 1 november een akkoordverklaring te ondertekenen voor een voortzetting van het huidige contract in 2012.

Op 4 november jl. had 52% van alle huisartsen, 54% van alle apotheken, 74% van alle huisartsenposten en 9% van alle ziekenhuizen in Nederland aan Nictiz een akkoordverklaring met de doorstart toegezonden. In totaal werd een financiele garantie van 5,6 miljoen euro als budget voor 2012 verkregen. De vastgestelde minimaal noodzakelijke budgetgarantie per 1 november 2011 van 7,2 miljoen euro werd niet gerealiseerd. Het totale noodzakelijke budget voor 2012 bedraagt 10 miljoen euro.
Afbouw
Nictiz is een stichting zonder eigen middelen. Continueren van de infrastructuur vergt het aan kunnen gaan van de noodzakelijke verplichtingen. De verkregen garanties zijn onvoldoende om een doorstart van de infrastructuur op verantwoorde wijze plaats te laten vinden.

De sluiting van het landelijk schakelpunt (LSP) wordt in overleg met het ministerie van VWS vormgegeven. De aangesloten zorgaanbieders worden per brief geïnformeerd over de gevolgen van de afbouw van de infrastructuur.

Nictiz blijft haar rol vervullen als expertisecentrum voor standaardisatie van ICT in de zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen