Kostenbewustzijn onder patiënten en huisartsen neemt toe

Array

De afgelopen 12 jaar is het kostenbewustzijn onder zowel huisartsen als patiënten toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft laten uitvoeren “Uit de enquête blijkt dat de huisarts kostenbewust is, gericht verwijst en overzicht houdt over de zorg die patiënten elders krijgen. Ook accepteren patiënten meer dat kosten worden meegewogen bij de keuze van behandeling en medicatie”, aldus Arno Timmermans, bestuursvoorzitter van het NHG.

Patiënten bewuster

Nederlanders lijken zich langzaamaan bewuster te worden van de kosten van medische behandelingen. Steeds minder mensen vinden dat elke behandeling tegen elke prijs verantwoord is. Ook vindt men het acceptabel dat de huisarts kiest voor de goedkoopste behandeling (indien beide even goed zijn). Negen op de tien Nederlanders zeggen geen medicijnen te willen hebben als de huisarts aangeeft dat de klachten binnen enkele dagen vanzelf overgaan.

Huisarts als centrale hulpverlener
Zowel patiënten als huisartsen zijn zeer duidelijk over de centrale rol van de huisarts in de gezondheidszorg. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat het aan de huisarts is om te beslissen of en welke behandeling een patiënt krijgt. De huisarts verwijst de patiënt zonodig door naar de juiste hulpverlener (verwijsfunctie), blijft op de hoogte van de behandeling na de verwijzingen en heeft overzicht van de zorg die de patiënt op verschillende plekken ontvangt (regiefunctie).

Vertrouwen bevordert verantwoorde keuzes
Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat de vertrouwensband tussen huisarts en patiënt voor beide partijen onverminderd belangrijk is. Patiënten blijven een duidelijk voorkeur houden voor een eigen huisarts. Door de vertrouwensband kunnen patiënt en huisarts het samen goed over de keuzemogelijkheden hebben en zo verantwoorde keuzes maken.

Arno Timmermans: “De resultaten uit het onderzoek laten zien dat de huisarts vertrouwen geniet. Dat biedt een uitgelezen mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de individuele patiënt, de gezondheid van de bevolking en de solidariteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het bevestigt de spilfunctie die de huisarts in de gezondheidszorg heeft.”

Recente artikelen