Ruim 60% mantelzorgers financieel in moeilijkheden door bezuinigingen

Array

Mantelzorgers voelen zich de sluitpost van de Nederlandse zorg
De helft van de mantelzorgers zit op dit moment financieel in de problemen of kan moeilijk rondkomen. Door alle bezuinigingen groeit dit percentage tot ruim 60%. De onzekerheid die hieruit voortvloeit is voor ruim 70% van de ondervraagden een zware emotionele belasting, blijkt uit een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo. Dinsdag reikte Mezzo hierover een petitie uit aan de Tweede Kamer.
Op dit moment heeft 90% van de mantelzorgers extra kosten. Bij 25% van de ondervraagden komt dit bedrag hoger uit dan 200 euro per maand. Wanneer deze kosten door alle voorgenomen bezuinigingen volgend jaar met 10% stijgen (wat heel reeel is want in veel situaties zal dit percentage veel hoger liggen):
–              komt 22% in de financiele problemen
–              geeft 39% aan dat rondkomen moeilijk wordt.
In totaal komt dit neer op ruim 60% van de mantelzorgers die financieel worden gefrustreerd in het verlenen van mantelzorg. En dat terwijl het kabinet juist wil dat we meer voor elkaar gaan zorgen. Het is volgens Mezzo dan ook niet verwonderlijk dat bijna driekwart van de mantelzorgers aan geeft dat zij zich de sluitpost van de zorg in Nederland voelen.

Petitie
De regering heeft op dit moment een reeks maatregelen in voorbereiding die de financiele druk, met name voor de financieel kwetsbare mantelzorgers, doet toenemen. Denk aan ongunstige wetsvoorstellen in sociale zekerheid en alle ophef omtrent het Persoonsgebonden Budget. Voorafgaand aan de begrotingsbesprekingen van het ministerie van VWS bood Mezzo deze verontrustende cijfers aan, aan de vaste commissie voor VWS en SZW. Mezzo vraagt daarin naar de stand van zaken rondom het onderzoek dat premier Rutte in september beloofde rondom de financiele situatie van mantelzorgers. Tevens dringt Mezzo aan op een speciaal beleid rondom mantelzorg over de verschillende ministeries heen. Dit integrale plan moet ervoor zorgen dat regelingen van de verschillende ministeries in de toekomst geen nadelig effect meer opleveren bij het verlenen van mantelzorg.

Kamerlid met mantelzorgtaken
Met de Dag van de Mantelzorg op 10 november in het vooruitzicht overhandigde Mezzo de commissieleden tevens een attentie waarmee zij op hun beurt een collega-kamerlid met mantelzorgtaken op 10 november in het zonnetje kunnen zetten.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen