Is er een wonderpil voor eeuwige jeugd?

Vrouwen bouwen tijdens hun leven minder spierkracht op dan mannen. Daarnaast verliezen ze rond de overgang 15 procent van hun spierkracht,en bij het ouder worden gaat de spierkracht verder achteruit. Op hogere leeftijd geeft dit een groot risico op vallen. De kans dat een vrouw daarbij een botbreuk oploopt  is groot, en kan ervoor zorgen dat ze niet meer zelfstandig kan functioneren. Om die kwetsbaarheid bij vrouwen van 70 jaar en ouder te verminderen, onderzocht Didy Jacobsen twee jaar lang de resultaten van de geneesmiddelen Raloxifeen en Tibolon. Zij vergeleek deze geneesmiddelen met een placebo. Uit het onderzoek blijkt dat door het gebruik van Raloxifeen het geheugen om woorden te onthouden verbetert, net als de door de proefpersonen ervaren gezondheidstoestand. Raloxifeen en Tibolon zorgen beide voor een toename van de botdichtheid, maar niet voor een verbetering van de spierkracht. Met dit onderzoek toont Jacobsen aan dat medicijnen componenten van kwetsbaarheid bij ouderen kunnen beïnvloeden.
Biografie
Didy Jacobsen (Keulen, 1978) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. In 2010 voltooide zij haar opleiding tot internist met als specialisatie Ouderengeneeskunde in het UMC Utrecht. Op dit moment werkt zij als internist op de afdeling Klinische Geriatrie in het UMC St Radboud te Nijmegen. Dit onderzoek is uitgevoerd voor het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice.

Datum: dinsdag 15 november 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. D.E. Jacobsen
Promotors: prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert
Copromotors: dr. H.J.J. Verhaar, dr. R.J.F. Melis
Titel promotie: Raloxifene and tibolone in elderly women

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen