UMC St Radboud biedt gratis HIV-sneltest aan

0
172

Op 1 december, Wereld Aidsdag, biedt het UMC St Radboud een gratis HIV-sneltest aan voor iedereen ouder dan 18 jaar, die mogelijk risico heeft gelopen op een HIV besmetting. Met deze actie wil het UMC St Radboud HIV en Aids onder de aandacht brengen.

De HIV-sneltest in het UMC St Radboud wordt discreet en anoniem afgenomen en de uitslag is binnen 20 minuten bekend. De test wordt uitgevoerd door een verpleegkundig HIV-specialist, die tevens alle vragen over HIV en Aids kan beantwoorden.

Dr. Reinout van Crevel, internist-infectioloog in het UMC St Radboud: “Vier op de tien mensen in Nederland die met HIV geïnfecteerd zijn, weten dit niet van zichzelf. Om te voorkomen dat HIV je ziek maakt, of dat je het virus overdraagt op andere mensen, is het belangrijk om een test te doen, en daarmee je HIV-status te kennen. Want hoe eerder je wordt behandeld, hoe beter de prognose.”

Laagdrempelig
Een HIV-test wordt normaal gesproken door de huisarts of GGD uitgevoerd. Juist voor mensen die de stap naar huisarts of GGD te groot vinden, biedt het UMC St Radboud deze laagdrempelige test aan. De test is onder meer aan te raden als je onveilige seks hebt gehad, wanneer je zwanger wilt worden
of als je met bloed van een ander in aanraking bent gekomen.

De sneltest geschiedt op afspraak op 1 december. Van 16 tot en met 30 november kan, tussen 8.30-13.00 uur een (anonieme) afspraak gemaakt worden via tel: 06 4550 8804.

Vorig jaar boden acht HIV-behandelcentra, waaronder het UMC St Radboud, deze test aan. Toen lieten in totaal 700 mensen zich testen, zes van hen bleken HIV-positief.