Reactie Diabetes Fonds op rapport Ab Klink over kosten diabeteszorg

Array

Preventie en onderzoek oplossing voor kosten diabetes
Zonder ingrijpen kunnen de kosten van diabetes in Nederland oplopen tot 16-19 miljard in 2020. De oplossing: de Nederlandse zorg moet gaan sturen op kwaliteit. Dat stelt voormalig minister Ab Klink op basis van een onderzoek in opdracht van Novo Nordisk. Het Diabetes Fonds plaatst kanttekeningen bij het rapport; sturen op kwaliteit is geen structurele oplossing.

Directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds: “Het is goed dat er aandacht is voor betere behandeling van diabetes. Er is veel bereikt, maar de behandeling en begeleiding kunnen nog beter. Dat is goed voor de gezondheid op lange termijn van mensen met diabetes.”

Genezing
De oplossing zit ‘m niet alleen in sturen op kwaliteit van de behandeling. Kuipers: “Sterker nog, dat is geen structurele oplossing, zeker niet voor mensen met diabetes type 1 die er van jongs af aan mee te maken hebben. Ook die vorm van diabetes groeit. Je kunt wel veel geld stoppen in betere behandelingen, maar het doel zou genezing moeten zijn. Daar zetten wij ons als Diabetes Fonds voor in. Maar ook voor onderzoek naar genezing hebben we nog lang niet genoeg financiele middelen. Terwijl we steeds dichterbij een oplossing komen. Investeren in genezing van diabetes type 1 loont!”

 

Preventie
Er zijn nu al 1 miljoen mensen met diabetes in Nederland en elke dag komen er 200 patienten bij. Kuipers: ?Met betere behandelingen kunnen we die opmars niet stoppen. Met goede preventie wel. Ruim tachtig procent van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Diabetes type 2 kan in veel gevallen worden voorkomen, of ten minste uitstellen. Hoewel nog meer onderzoek nodig is, weten we al uit eerder onderzoek dat mensen die gezond leven ? veel beweging, gezonde voeding ? een kleinere kans hebben om het te krijgen.?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Reactie Diabetes Fonds op rapport Ab Klink over kosten diabeteszorg"

  1. Toen Ab Klink op bezoek was bij Paauw en Witteman op 2 april 2010 ging hij ook al op geen enkele wijze in op het goed bedoelde advies van Ard Schenk.
    Ard Schenk gaf aan dat er op het gebied van Preventie nog veel te winnen valt in de gezondheidszorg in het algemeen.

    Nu komt Ab klink ook al met een visieloos rapport dat letterlijk uit de spreekbuit van Novo Nordisk lijkt te komen.

    Het blijkt des te meer dat onderzoek vaak teveel gekleurd wordt door de grote bedrijven, dat concludeerde de gezondheidsraad enige tijd terug ook in haar rapport ”wie betaald die bepaald”

Comments are closed.

Recente artikelen