Hulpverlening en zorg via internet groeit explosief

Array

Anonimiteit belangrijkste reden om online hulp te zoeken
Het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische, sociale of maatschappelijke problemen is in drie jaar meer dan verdrievoudigd. 181.000 mensen kregen afgelopen jaar hulp via chat of e-mail. De anonimiteit van internet is de belangrijkste reden om online hulp te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek [PDF] van het Netwerk Online Hulp dat donderdag 10 november gepresenteerd wordt op het Congres Online Hulpverlening in Utrecht. Diverse online hulpsites dreigen aan het succes ten onder te gaan omdat een goede financieringsregeling ontbreekt.

Chat en e-mail
Ruim 1,8 miljoen mensen bezochten in 2010 een online hulpsite voor informatie, advies en ondersteuning. Daarvan kregen 181.000 mensen hulp via chat of e-mail. Zij beoordeelden het contact met een gemiddeld rapportcijfer van een acht. 73% van de hulpvragers is vrouw. Frank Schalken, voorzitter van het Netwerk Online Hulp: “Internet is gemaakt voor de hulpverlening. Het is laagdrempelig en mensen worden gestimuleerd om zelf met hun probleem aan de slag te gaan. Met online hulp kunnen mensen snel geholpen worden, voordat het probleem echt groot wordt. Internet biedt een goede manier om de alsmaar toenemende kosten van de zorg het hoofd te bieden”.
Anoniem
Voor bijna zestig procent van de online hulpvragers is anonimiteit een belangrijke reden om hulp online te zoeken. Dat blijkt uit een aanvullend onderzoek van het Netwerk Online Hulp onder 502 hulpvragers. Andere belangrijke argumenten zijn dat men de voorkeur geeft aan schrijven boven praten (43%) en dat je zelf kan bepalen op welk tijdstip je hulp krijgt (37%). Dat online hulp (vaak) gratis is, is voor de meeste mensen geen doorslaggevende reden.
Financieringsproblemen
Nederland loopt wereldwijd voorop met het online hulpaanbod. Het ministerie van VWS gelooft in de mogelijkheden van anonieme hulp via internet en heeft voor komend jaar twee miljoen euro uitgetrokken. Schalken: “Het is goed dat de overheid nu met een stimuleringsregeling komt. Maar het bedrag is volstrekt ontoereikend en vreemd genoeg alleen bestemd voor instellingen uit de GGZ. Ik voorzie dat verschillende succesvolle initiatieven komend jaar omvallen omdat ze het niet langer gefinancierd krijgen. Het gevolg zal zijn dat mensen weer terug gaan vallen op dure reguliere hulpverlening”.
Ervaringsdeskundige
Brandy volgde een begeleidingstraject via e-mail bij een instelling voor maatschappelijk werk.
“Mijn verwachtingen waren vooraf nogal laag. Hoe kan je nou geholpen worden als alles via e-mail verloopt, dacht ik. Maar het was telkens de spijker op z’n kop. De begeleiding bestond er voor mij uit dat ik elke week een soort dagboek heb bijgehouden. Dat verstuurde ik via de e-mail en dan kreeg ik vrij snel van de hulpverlener een reactie terug. Voor mij was het belangrijkste dat ik het in mijn eigen tijd kon doen. Ik werk gewoon de hele week en zou anders steeds vrij moeten nemen. Als het niet online was geweest, had ik het niet gedaan.”
Over het Netwerk Online Hulp
Het Netwerk Online Hulp is een platform voor samenwerking en kennisuitwisseling voor organisaties die online hulp bieden bij psychische, sociale en maatschappelijke problemen. Het Netwerk bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijke werk en vrijwilligersorganisaties. Deelnemers zijn 113online, Blijf Groep, Chatmetfier.nl, Dimence, E-hulp.nl, FIOM, Humanitas, Juridisch Loket, Kindertelefoon, Klikvoorhulp.nl, Korrelatie, Kwadraad, Mindyourownlife.nl, Pestweb, Pratenonline.nl, Raad voor Rechtsbijstand, Sensoor, Shit.nl, Slachtofferhulp, Survivalkid.nl en Virenze.
Bron: Netwerk Online Hulp
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen