Invloed van de nervus vagus op het aangeboren immuunsysteem (Promotie)

0
592

Het aangeboren immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers zoals bacterien en virussen. Wanneer het immuunsysteem echter overmatig of onnodig geactiveerd wordt, kan dit schade veroorzaken. De laatste jaren is duidelijk geworden dat het brein direct invloed heeft op de aangeboren afweerreactie: het autonoom zenuwstelsel kan, via de nervus vagus, het aangeboren immuunsysteem remmen. Matthijs Kox deed onderzoek naar de rol van dit nieuwe mechanisme om de afweerreactie te beïnvloeden. Hieruit blijkt dat medicijnen die ingrijpen op dit mechanisme de ontstekingsreactie en longschade kunnen verminderen. Verder toont hij aan dat vet- en eiwitverrijkte voeding dit mechanisme activeren en zo de ontstekingsrespons bij de mens remmen. Patienten die wegens hersenschade op de intensive care liggen vertonen een verhoogde activiteit van dit mechanisme; ook bij hen ging dit gepaard met een verminderde afweerreactie. Tenslotte deed Kox onderzoek bij ‘iceman’ Wim Hof. Hierbij zijn aanwijzingen gevonden dat door speciale concentratie- en meditatietechnieken het autonome zenuwstelsel en het aangeboren immuunsysteem te beïnvloeden zijn.
Biografie
Matthijs Kox (Casteren, 1982) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Intensive Care van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i). Hij presenteerde zijn onderzoeksresultaten op diverse (inter)nationale congressen. Hij verwierf in 2008 in Keulen de Young Investigator Award, op het congres van de International Society of Shock Societies. Sinds 1 mei 2011 is Kox als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de afdelingen Anesthesiologie en Intensive Care van het UMC St Radboud.

The cholinergic anti-inflammatory pathway. In vitro, animal and human studies (Promotie)

Datum: donderdag 17 november 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. M. Kox
Promotors: prof. dr. R.P. Pickkers, prof. dr. J.G. van der Hoeven
Copromotors: dr. C.W.E. Hoedemaekers
Titel promotie: The cholinergic anti-inflammatory pathway. In vitro, animal and human studies

Bron: RU

Vorig artikelDonderdag 17 november is het Wereld Couveuse Dag
Volgend artikelNieuwsuur: Hoe besteedt Pink Ribbon het geld?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.