NVZ: verzekeraars kunnen niet onder voorfinanciering uit

Array

Het bestuur van de NVZ vereniging van ziekenhuizen gaat ervan uit dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen tijdig afspraken zullen maken over de voorfinanciering (bevoorschotting) van behandelingen. NVZ voorzitter Roelf H. de Boer: ‘De NVZ ondersteunt de conclusie van het vandaag gepubliceerde rapport van PricewaterhouseCoopers dat ziekenhuizen in geldnood komen als er niets gebeurt. Een belangrijk signaal. Maar verzekeraars kunnen niet onder bevoorschotting uit. Ze hebben een akkoord getekend waarin staat dat ze zullen voorfinancieren.’

Voorfinanciering
Ziekenhuizen willen tussentijds aan de zorgverzekeraars rekeningen kunnen sturen die vooraf worden uitbetaald. Als dat niet gebeurt, kunnen ziekenhuizen inderdaad in betalingsproblemen komen. Zorgverzekeraars betalen de ziekenhuizen al sinds jaar en dag vooruit.

Afspraken
Zorgverzekeraars lijken zich tot nu toe niet te houden aan nieuwe afspraken over de vooruitbetaling van de kosten van ziekenhuisbehandelingen, zoals beschreven in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord is op 4 juli jl. ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de NVZ, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). In dit akkoord staat dat verzekeraars en ziekenhuizen zich inspannen om zo snel mogelijk afspraken te maken over contractering, inclusief bevoorschotting.

Beroep op minister
Gesprekken hierover tussen de brancheorganisaties van ziekenhuizen en verzekeraars hebben nog niets opgeleverd. NVZ-voorzitter De Boer: ‘Ik kan me toch niet voorstellen dat verzekeraars ervoor verantwoordelijk willen zijn dat ziekenhuizen in betalingsproblemen komen’. Mochten zorgverzekeraars de voorfinanciering niet op tijd toezeggen, dan doet de NVZ een beroep op de minister om hen tot de orde te roepen.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen