Winstbelasting niet goed voor investeringen in verpleeghuizen

Het kabinet schrapt per 2012 de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting voor vastgoedorganisaties gespecialiseerd in zorgvastgoed en/ of ouderenhuisvesting. Investeringen in de bouw van onder andere verpleeghuizen staan daarmee onder druk. Zorgvastgoed is geen commercieel vastgoed en verdient dan ook een andere fiscale behandeling.


Volgens de bestaande regel berekent de overheid een vaste vergoeding voor de bouw van verpleeghuizen. Deze vergoeding is gebaseerd op de ervaring dat zorggebouwen niet veel langer meegaan dan 30 jaar, waarna vervangende nieuwbouw plaatsvindt. Met de vergoeding moeten zorgaanbieders ook de gebouwen geschikt maken voor mensen met een zorgvraag, zoals het aanbrengen van klimaatregulering, tilliften, bredere gangen, deuren en liften en brandvoorzieningen. Dat is de maatschappelijke meerwaarde, die zich niet in geld terugbetaalt.De winstbelasting ondermijnt dit principe.

Buffer
Hiermee is investeren in zorgvastgoed alleen nog rendabel als de zorgaanbieder zelf investeert. Dit vraagt om grotere financiele buffers, die zorgaanbieders niet altijd hebben.

Zorgaanbieders moeten vanaf 2012 hun investeringen zelf gaan terugverdienen en lopen dus risico. Voor investeringen in verpleeghuizen, zullen de zorgaanbieders vaker een beroep moeten doen op andere partijen, zoals in ouderenhuisvesting gespecialiseerde woningcorporaties of aan zorgaanbieders gelieerde vastgoedorganisaties. Die partijen zijn er niet altijd. Sommige zorgaanbieders dreigen daardoor nu al vast te lopen met hun bouwplannen.

Discussie
Het verschil tussen commercieel en maatschappelijk vastgoed hangt samen met de meer fundamentele discussie over de fiscale positie van de maatschappelijke onderneming en de vrijstelling van de winstbelasting voor maatschappelijke sectoren als de zorg.

Het kabinet laat, gezien de vele veranderingen in de zorgsector, inhoudelijke wijzigingen in de zorgvrijstelling nog even rusten. Maar door de vrijstelling in de vennootschapsbelasting te schrappen voor ‘bejaardenhuisvesting’, neemt zij toch al een voorschot op de discussie. Een ongelukkige keuze, vindt ActiZ, gezien de maatschappelijke gevolgen. Beter is eerst de fundamentele discussie te voeren, alvorens hier en daar fiscale maatregelen door te voeren zonder de maatschappelijke consequenties in beeld te hebben.

Lees het opiniestuk van de inhoudelijk deskundige van ActiZ

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen