Nieuw Dialysecentrum in de Betuwe

Array

Het St. Antonius Ziekenhuis opent  17 november een nieuw Dialysecentrum in samenwerking met het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Bij haar vestiging in Nieuwegein beschikt het St. Antonius al over een Dialysecentrum met 29 behandelplaatsen, met het nieuwe centrum in Tiel voegt het hier 13 behandelplaatsen aan toe. Goed nieuws voor de nierpatienten in de Betuwe die voor hun behandeling nu dicht bij huis geholpen kunnen worden.

Ruim 6200 nierpatienten in Nederland zijn afhankelijk van dialyse: het zuiveren van hun bloed via een kunstnier of via een buikspoeling. De afgelopen tien jaar nam dit aantal jaarlijks met 3,2% toe. De patienten kunnen voor dialyse terecht in de diverse centra verspreid door het land. Het is een intensieve en veel tijd vragende behandeling; veel patienten maken diverse keren per week, urenlang gebruik van de dialyseapparatuur. Des te prettiger is het als de behandeling dicht bij huis kan plaatsvinden.

Het St. Antonius Ziekenhuis start in het Ziekenhuis Rivierenland een Dialysecentrum omdat er in de regio Tiel veel vraag is naar deze vorm van behandeling. Het centrum in Nieuwegein zit aan de grenzen van haar capaciteit en onderzocht de mogelijkheden tot uitbreiding. Daarbij viel op dat een aanzienlijk deel van de patienten in de buurt van Tiel woont. Met de opening van het Dialysecentrum komen beide ziekenhuizen tegemoet aan de behoefte van de patient om dicht bij huis geholpen te kunnen worden.

Het nieuwe centrum is een tastbaar resultaat van een groeiende samenwerking tussen het St. Antonius Ziekenhuis en het Ziekenhuis Rivierenland. Begin dit jaar tekende de twee ziekenhuizen al een overeenkomst om de samenwerkingmogelijkheden verder te onderzoeken. Prof. Dr. D.H. Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antonius: “Een nauwe band  maakt het mogelijk om de krachten te bundelen en kennis te delen, wat belangrijk is nu de medische zorg zo in beweging is.“

De heer A.B. Wymenga, voorzitter Raad van Bestuur Rivierenland: “Dit is wederom een bijdrage om het zorgaanbod voor onze patienten zo compleet mogelijk te maken. Dankzij onze samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis kan dat in de toekomst nog beter.”

Het St. Antonius Dialysecentrum in Tiel is voorzien van de nieuwste apparatuur. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan faciliteiten voor de patient om de tijd te verdrijven. Zo kunnen de patienten met hun individuele terminals tv kijken, radio luisteren of het web op. En ze hoeven het niet zonder de vertrouwde gezichten te stellen:  zowel artsen als dialyseverpleegkundigen, dietisten en maatschappelijk werkers zijn bij beide vestigingen werkzaam.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis & Rivierenland Ziekenhuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen