Reactie Pink Ribbon op uitzending Nieuwsuur woensdag 16 november

Array

Stichting Pink Ribbon herkent zich niet in de kritiek die geuit is in de reportage van Nieuwsuur.

1. Financiering Wetenschappelijk Onderzoek door Pink Ribbon

De suggestie wordt gewekt dat Stichting Pink Ribbon van de 20 miljoen euro die is opgehaald sinds de oprichting in 2003 slechts een bedrag 288.000 euro heeft besteed aan Wetenschappelijk Onderzoek.

Dat is onjuist. 6,7 miljoen hiervan is opgehaald in 2010 en wordt uitgegeven tijdens de lopende financieringsronde in 2011. 1 miljoen houdt Pink Ribbon als continuiteitsreserve. Voor de overige 12 miljoen geldt dat Pink Ribbon daarvan meer dan 3 miljoen (circa 25%) heeft uitgegeven aan Wetenschappelijke Onderzoeken op het gebied van preventie, vroege opsporing en psychosociale zorg van borstkanker.

2. Pink Ribbon heeft slechts een keer een financieringsronde gehad

Ook dit is onjuist. Stichting Pink Ribbon is in 2003 ontstaan als initiatief van borstkankerverening Nederland omdat borstkanker in die tijd nog taboe was. Er werd vooral geld ingezameld om borstkanker bespreekbaar te maken en om de bewustwording rond borstkanker te vergroten.

In die eerste jaren lag de nadruk op financiering van voorlichtingsprojecten.

Later kwam er meer geld beschikbaar en zijn wij ook het geld gaan uitgeven aan wetenschappelijk onderzoek en zijn we ons als een van de eersten in Nederland gaan focussen op psychosociale zorg voor borstkankerpatienten.

In 2008 heeft een financieringsronde plaatsgevonden en 2009 is er een uitnodiging uitgegaan aan onderzoekers om aanvragen in te dienen. Ook dit klopt niet met de suggesties die door Nieuwsuur worden gewekt. De 7 miljoen die wij op de rekening hebben staan wordt uitgegeven in de nu lopende financieringsronde die inmiddels is gesloten.

3. Stichting Pink Ribbon is houder van het CBF keurmerk voor goede doelen en voldoet aan alle voorwaarden die aan goede doelen organisaties in Nederland worden gesteld. Pink Ribbon heeft een uitstekende verstandhouding met KWF Kankerbestrijding en werkt samen op het gebied van communicatie en fondsenbesteding.

Wij zijn ons ervan bewust dat alle roze aandacht voor mensen die zelf borstkanker hebben (gehad) moeilijk kan zijn en doen ons best om een balans te vinden tussen de gevoelens van patienten enerzijds en het bereiken van zoveel mogelijk mensen anderzijds.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen