KWF-subsidie voor onderzoek UMCG naar eierstokkanker

Prof. dr. S. de Jong (Medische Oncologie) en prof. dr. A.G.J. van der Zee (Obstetrie & Gynaecologie), beiden werkzaam in het UMCG, hebben medio oktober een KWF-subsidie toegewezen gekregen van € 550.000,- om de rol van de ‘insulin-like growth factor’ (IGF) route bij eierstokkanker te onderzoeken.

Eierstokkanker is de meest voorkomende oorzaak van sterfte door gynaecologische tumoren in de Westerse wereld. Na een operatieve behandeling van deze vorm van kanker en/of chemotherapie, zal bij de meeste patienten de tumor terugkomen, waarbij de tumor ongevoelig is geworden voor de standaard chemotherapie. Hierdoor bedraagt de 5-jaars overleving van patienten met gevorderde stadia van de ziekte slechts 25%-30%. Een belangrijke strategie om de overleving van patienten met eierstokkanker te verbeteren is daarom het ontwikkelen van nieuwe therapieen, waarmee het optreden van chemoresistentie kan worden voorkomen of kan worden opgeheven.

In het UMCG-onderzoeksproject ‘The IGF-axis: toward novel patient tailored therapy in ovarian cancer’ gaan de onderzoekers de rol van het groeistimulerende IGF systeem in eierstokkanker bepalen en daarbij zich vooral richten op de insuline receptor, wat een belangrijk doelwit voor (combinatie) therapie tegen het IGF systeem zou kunnen zijn. Daarnaast zullen verschillende strategieen om het IGF systeem te blokkeren gecombineerd worden met chemotherapie en/of celdood inducerende middelen, om daarmee de effectiviteit van antikankertherapieen te vergroten.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen