Antibiotica of cranberry’s?

Array

Ongeveer de helft van alle vrouwen maakt het wel eens mee: Blaasontsteking. 20% hiervan heeft er zelfs eenmaal per jaar last van. Erg vervelend, want zelden verloopt een blaasontsteking zonder symptomen. Een blaasontsteking is een infectie van de blaas, die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is blaasontsteking?
In de nieren wordt de urine (het vloeibare afval), uit het bloed gefilterd. In de blaas wordt de urine tijdelijk opgeslagen, en later definitief afgevoerd. Als het slijmvlies van de blaas besmet raakt met bacterien uit de urine, dan spreken we van blaasontsteking of cystitis.

De twee meest gehanteerde geneesmiddelen tegen blaasontsteking zijn cranberry’s en antibiotica. Maar welke van deze twee kan je nou het beste gebruiken?

Antibiotica
Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die gevoelig zijn voor blaasontsteking beter gebaat zijn met antibiotica dan met cranberry’s. De onderzoeksgroep bestond uit 221 vrouwen die gemiddeld 6 tot 7 keer peer jaar last hebben van blaasontsteking. De helft van deze groep vrouwen kreeg een dagelijkse dosis van het antibioticum Bactrim, en de andere groep vrouwen kregen elke dag een cranberry capsule. Regelmatig werden er urine monsters afgenomen die werden getest op bacterien. Na een jaar was het aantal blaasontstekingen in de antibiotica groep afgenomen tot nog maar twee keer per jaar, vergeleken met de cranberry groep die het nog vier keer per jaar had.

Cranberry’s
De onderzoeksgroep die antibiotica gebruikte had minder last van blaasontsteking, maar daarnaast ontwikkelden ze ook een veel hogere mate van resistentie tegen de antibiotca die ze dagelijks gebruikten, maar ook tegen andere antibiotca. Volgens onderzoekster Suzanne E. Geerlings, is dit wel een punt van zorg. Artsen hebben dan minder mogelijkheden om een patient te behandelen als deze last krijgt van een infectie. Volgens Geerlings is het nog geen tijd om de cranberry’s op te geven. Ook al blijkt uit dit onderzoek dat antibiotica beter werkt, cranberry’s leiden niet tot resistentie.

Wat kan Care for Woman voor jou betekenen?

Wil je meer informatie over een blaasontsteking en de complicaties daarvan? Maak dan een afspraak met een van de Care for Women specialisten

Recente artikelen