Patiënten spelen een belangrijke rol bij bewaken van de veiligheid van geneesmiddelen

Sinds 2003 kunnen patienten bijwerkingen melden Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Volgens promovendus Florence van Hunsel leveren de bijdragen van patienten een nuttig inzicht in het effect van bijwerkingen op de kwaliteit van leven en helpen ze nog onbekende bijwerkingen op te sporen. Lareb is een campagne gestart om het publiek meer te attenderen op de meldingsmogelijkheid. Van Hunsel promoveert op 18 november 2011 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb registreert en analyseert alle meldingen van medicijnbijwerkingen die het binnenkrijgt via hulpverleners zoals huisartsen en ziekenhuisapothekers. Op die manier wil het centrum onbekende bijwerkingen opsporen. Sinds 2003 kunnen patienten ook zelf de bijwerkingen van hun medicijnen via internet doorgeven aan Lareb.

Discussie
Het melden van bijwerkingen door patienten is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In het verleden is er een discussie gevoerd over de toegevoegde waarde van de vrijwillige meldingen van medicijnbijwerkingen door patienten. Van Hunsel: ‘Het was toen de vraag of de meldingen inhoudelijk wel iets toevoegden aan het systeem.’ Om die vraag te beantwoorden heeft Van Hunsel het vrijwillige meldsysteem voor bijwerkingen grondig geevalueerd.

Kwaliteit van leven
Van Hunsel vergeleek tijdens haar onderzoek de medicijnbijwerkingen die hulpverleners registreerden met de medicijnbijwerkingen die patienten zelf hadden gemeld. De promovendus ontdekte dat de meldingen door patienten vaak overeenkomen met de meldingen door zorgverleners en dat ze soms een nuttige aanvulling zijn. Van Hunsel: ‘Zorgverleners melden bijwerkingen met een klinische blik en zij kunnen eventueel de resultaten van laboratoriumtests meesturen naar Lareb. De meldingen door patienten vullen die informatie soms aan met kennis over de manier waarop de bijwerkingen hun dagelijks leven beïnvloeden.’ Dankzij deze meldingen kunnen ook nieuwe bijwerkingen worden opgespoord en kan de veiligheid van medicijngebruik worden verbeterd.

Belang
Het aandeel meldingen door patienten is sinds 2003 toegenomen van 4% tot bijna 16% in 2010. De meeste patienten blijken uit altruïsme hun ervaringen delen. Ze willen daarmee voorkomen dat anderen last krijgen van dezelfde bijwerkingen. Door de vrijwillige meldingen krijgen patienten zelf meer vertrouwen in de behandeling met geneesmiddelen en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van medicijnen.

Van Hunsel: ‘Het is echter jammer dat veel patienten niet weten dat ze zelf bijwerkingen kunnen melden.
Lareb is inmiddels een pr-campagne gestart om een breder publiek daarover te informeren.’

EU
Deze onderzoeksresultaten zijn extra relevant omdat er nieuwe Europese regelgeving komt die de Europese lidstaten verplicht een nationaal registratiecentrum op te zetten, waar ook patienten medicijnbijwerkingen kunnen melden. Volgens Van Hunsel beschikken weinig Europese lidstaten op dit moment over een goed werkend registratiesysteem voor patienten. Het Nederlandse systeem werkt goed en kan daarom als voorbeeld dienen voor andere lidstaten.

Curriculum Vitae
Florence van Hunsel (Heerlen, 1981) studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2005 werkt ze als onderzoeker bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb en heeft ze een externe PhD-positie bij de onderzoeksgroep Farmacotherapie en Farmaceutische Patientenzorg aan de RUG. Tijdens haar promotieonderzoek behaalde ze ook een master epidemiologie aan de VU. Florence van Hunsel promoveert op 18 november 2011 op haar proefschrift The contribution of direct patient reporting to pharmacovigilance. Haar promotors zijn prof.dr. A.C. van Grootheest en prof.dr. LT.W. de Jong-van den Berg.

Recente artikelen