‘Huisarts kan meer betekenen bij kanker’

Huisartsen zullen een belangrijker rol krijgen in de nazorg bij kanker. Dat stellen onderzoekers van onderzoeksinstituut NIVEL. Vanwege comorbiditeit – bijkomende aandoeningen – zien huisartsen patienten met kanker al regelmatig. Nazorg voor kanker zou daar goed bij aan kunnen sluiten, aldus de onderzoekers.

De komende jaren zal het aantal patienten met kanker steeds maar toenemen. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF kankerbestrijding) voorspelde in 2004 een verdubbeling van het aantal kankerpatienten tussen 2000 en 2015. Het lijkt daardoor haast onvermijdelijk dat huisartsen vooral in de nazorg een grotere rol gaan spelen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) houdt vandaag een congres over de huisarts en kanker.

In de ‘vroegdiagnostiek’ en bij terminale patienten speelt de huisarts vaak al een belangrijke rol. Maar de behandeling van kanker, operaties, chemokuren en bestraling zijn het domein van de medisch specialist. En ook de follow-up en nazorg vinden nu nog vooral in het ziekenhuis plaats. Dit is echter niet altijd even efficient en patienten hebben vaak behoefte aan meer ondersteuning dan oncologen en oncologisch verpleegkundigen kunnen bieden. Vanwege het groeiende aantal patienten en de goede mogelijkheden van de eerste lijn lijkt een nadrukkelijker rol voor huisartsen op dit gebied wenselijk, volgens het NHG. Dat vereist ook bij huisartsen een omslag.

Advies KWF
Dit sluit aan bij het advies van KWF kankerbestrijding, dat patienten met kanker na de behandeling in het ziekenhuis onder de hoede komen van de huisarts. Met als leidraad een individueel zorgplan met afspraken over de rol van de huisarts, de oncoloog en de patient bij de nazorg.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen