Onze kinderen en alcohol

Wat ouders en professionals moeten weten
Verontrustend boek van de oprichters van de alcoholpoli
De Nederlandse pubers behoren tot de grootste drinkers van Europa. Wat kinderarts Nico van der Lely en kinderpsycholoog Mireille de Visser vrijwel dagelijks op hun alcoholpoli aan gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik tegenkomen, wordt bevestigd door de cijfers die zij landelijk verzamelen: het aantal zeer ernstige gevallen stijgt enorm, de jonge drinkers komen uit alle lagen van de bevolking, er zijn inmiddels evenveel meisjes als jongens die te veel drinken en ze wonen net zo vaak in een stad als in een dorp.

In Onze kinderen en alcohol vertellen de auteurs onomwonden en in heldere taal wat er kan gebeuren met het zich ontwikkelende brein van een puber die alcohol drinkt en wat in het algemeen de lichamelijke en geestelijke gevolgen zijn van drinken op jonge leeftijd. In interviews belichten pubers, ouders, wijkagenten, horeca-uitbaters en politici de verschillende facetten van dit grote maatschappelijke vraagstuk. Allerhande praktische adviezen voor ouders en professionals maken dit urgente boek compleet.

Nico van der Lely
Dr. Nico van der Lely studeerde kindergeneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum. Na zijn specialisatie kindergeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht en het AMC in Amsterdam, werkte hij in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam op de kinder-intensive care. Bij het Sophia Kinderziekenhuis schreef hij zijn proefschrift “Emergency Care for Critically ill Children in District General Hospitals”. Sinds 1997 werkt hij als kinderarts bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, waar hij onderzoek doet naar alcohol en jeugd en naar alcoholpreventie. In 2006 opende hij daar samen met kinder- en jeugdpsycholoog Mireille de Visser de polikliniek Jeugd & Alcohol.

Nico van der Lely is mede-initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol en doet er alles aan om Nederland en Europa duidelijk te maken dat we ‘onze kinderen’ moeten beschermen tegen de gevaren van alcohol. Het toenemende aantal gevallen van alcoholvergiftiging was voor Van der Lely reden om in 2006 bij de Reinier de Graaf Groep in Delft een alcoholkliniek op te zetten. Inmiddels telt Nederland vijf alcoholpoli’s die door hem worden ondersteund. In de klinieken staat de nazorg centraal. Zodra een jongere uit zijn of haar coma komt staat een team van pedagogen en psychologen klaar om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Naast zijn werk in het ziekenhuis reist hij door het land voor voorlichtingsbijeenkomsten en helpt hij gemeenten en andere partijen bij hun alcoholprojecten.

“De risico’s worden nog steeds onderschat. De ouder die denkt dat hij zijn kind wel een glaasje kan laten meedrinken, omdat zoon- of dochterlief op die manier binnenshuis verantwoord leert omgaan met alcohol, maakt een fout. Als een kind eenmaal gedronken heeft, staat de deur wagenwijd open om met vrienden nog meer te drinken. Jongeren hebben zelf ook niet door wat alcohol met ze doet. Volwassenen worden slaperig van alcohol en gaan zwalken, jongeren blijven helder zitten vol energie en blijven recht over een lijntje lopen tot ze ineens op het punt komen van een alcoholvergiftiging. Dan vallen ze om, raken daarbij vaak gewond of komen in het ergste geval in een comateuze toestand terecht.

Ik zou ook graag zien dat de leeftijdsgrens voor het kopen en drinken van alcohol van zestien jaar onmiddellijk wordt verhoogd naar 18 jaar. Een verhoging naar 21 jaar, zoals in Amerika, zou ik zelfs nog liever zien. Na 23 zijn onze hersenen pas volgroeid. Alcohol beïnvloedt de groei van het brein negatief. Kinderen die nog in de groei zijn, kunnen na een alcoholvergiftiging blijvend met beschadigde hersenen rondlopen die significant kleiner zijn dan die van leeftijdsgenoten die niet drinken. Kinderen die zelfs maar één keer aan binge drinken doen en in korte tijd veel alcohol tot zich nemen, lopen al de kans om tot een schoolniveau te zakken.”

Onze kinderen en Alcohol, ISBN: 9789046811092

Bron: nieuwamsterdam.nl/het CCV.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen